Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. září 2022 14:12
Čas čtení 1:03

Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Většina z nich pocházela ze států Jižní Ameriky.

Za posledních deset let bylo zavražděno přes 1700 environmentálních aktivistů. Nejvíce jich přišlo o život v roce 2020 během pandemie covidu-19. Informuje o tom britský list The Guardian.

Podle zprávy neziskové organizace Global Witness se jedná o celosvětový problém. K nejvíce vraždám ale došlo v jihoamerických státech. Organizace pravidelně uveřejňuje statistiky o zavražděných aktivistech od roku 2012, kdy došlo k vraždě Chuta Wuttyho. Ten byl známým ekologickým aktivistou a zakladatelem Natural Resource Protection Group. Patřil k významným kambodžským kritikům korupce vlády a nehospodárného zacházení s tamními lesy.

Celkem 1700 lidí zaplatilo za posledních deset let za svůj aktivismus životem. Vraždy ekologických aktivistů nejsou ojedinělým jevem především v zemích Jižní Ameriky. Nejvíce z nich se stalo v Mexiku, Brazílii, Kolumbii nebo na Hondurasu. Podle zprávy se většina vražd, celkem 39 %, udála právě v chudých zemích, které tvoří jen 5 % populace.

Aktivista Chut Wutty byl zavražděn v roce 2012.
Aktivista Chut Wutty byl zavražděn v roce 2012. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/JEREMY HOLDEN/volně k užití

Rekordně se nejvíce vražd stalo v roce 2020 na začátku koronavirové pandemie. Za letošek přišlo o život 227 osob. Minulý rok bylo zavražděno 200 aktivistů, včetně strážců parku v Demokratické republice Kongo.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Je důležité představit si tyto oběti jako skutečné lidi. Pro mě je to jednodušší. Celý život jsem byla obklopena ochránci půdy a životního prostředí a skutečně jsem jednou z nich,“ okomentovala zprávu spoluautorka Vandana Shiva.

„Neprocházíme jen klimatickou krizí. Jsme na úpatí šestého masového vymírání a tito ochránci jsou jedni z mála lidí, kteří stojí v cestě. Zaslouží si ochranu nejen ze základních morálních důvodů, závisí na nich budoucnost našeho druhu a naší planety,“ dodává Shiva s apelem na vedení zemí, aby vytvořilo bezpečné prostředí pro lidi, kteří se o budoucnost planety zajímají.

Domů
Sdílet
Diskuse