Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. září 2022 v 14:12
Čas čtení 1:03

Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Většina z nich pocházela ze států Jižní Ameriky.

Za posledních deset let bylo zavražděno přes 1700 environmentálních aktivistů. Nejvíce jich přišlo o život v roce 2020 během pandemie covidu-19. Informuje o tom britský list The Guardian.

Podle zprávy neziskové organizace Global Witness se jedná o celosvětový problém. K nejvíce vraždám ale došlo v jihoamerických státech. Organizace pravidelně uveřejňuje statistiky o zavražděných aktivistech od roku 2012, kdy došlo k vraždě Chuta Wuttyho. Ten byl známým ekologickým aktivistou a zakladatelem Natural Resource Protection Group. Patřil k významným kambodžským kritikům korupce vlády a nehospodárného zacházení s tamními lesy.

Celkem 1700 lidí zaplatilo za posledních deset let za svůj aktivismus životem. Vraždy ekologických aktivistů nejsou ojedinělým jevem především v zemích Jižní Ameriky. Nejvíce z nich se stalo v Mexiku, Brazílii, Kolumbii nebo na Hondurasu. Podle zprávy se většina vražd, celkem 39 %, udála právě v chudých zemích, které tvoří jen 5 % populace.

Aktivista Chut Wutty byl zavražděn v roce 2012.
Aktivista Chut Wutty byl zavražděn v roce 2012. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/JEREMY HOLDEN/volně k užití

Rekordně se nejvíce vražd stalo v roce 2020 na začátku koronavirové pandemie. Za letošek přišlo o život 227 osob. Minulý rok bylo zavražděno 200 aktivistů, včetně strážců parku v Demokratické republice Kongo.

2. června 2024 v 9:30 Čas čtení 5:54 Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor) Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor)

„Je důležité představit si tyto oběti jako skutečné lidi. Pro mě je to jednodušší. Celý život jsem byla obklopena ochránci půdy a životního prostředí a skutečně jsem jednou z nich,“ okomentovala zprávu spoluautorka Vandana Shiva.

„Neprocházíme jen klimatickou krizí. Jsme na úpatí šestého masového vymírání a tito ochránci jsou jedni z mála lidí, kteří stojí v cestě. Zaslouží si ochranu nejen ze základních morálních důvodů, závisí na nich budoucnost našeho druhu a naší planety,“ dodává Shiva s apelem na vedení zemí, aby vytvořilo bezpečné prostředí pro lidi, kteří se o budoucnost planety zajímají.

Domů
Sdílet
Diskuse