Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
30. září 2022 13:39
Čas čtení 0:48

Rusko zaútočilo na humanitární konvoj u Záporoží, zemřelo nejméně 25 lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko zaútočilo na humanitární konvoj u Záporoží, zemřelo nejméně 25 lidí
Zdroj: TASR/AP
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Oběťmi útoku se stali civilní obyvatelé, kteří mířili na Ruskem okupované území za svými příbuznými.

Nejméně pětadvacet obětí a desítky zraněných si vyžádal ruský útok poblíž ukrajinského města Záporoží. Rusové zaútočili raketami na humanitární konvoj, v němž civilisté mířili za svými příbuznými na Ruskem okupované území.

Guvernér Záporožské oblasti Oleksandr Striuk nejdříve mluvil o 23 mrtvých a nejméně 28 zraněných. Podle britského deníku The Guardian ukrajinské úřady aktualizovaly statistiky na dvacet pět obětí a padesát zraněných. Striuk doplnil, že oběťmi jsou civilisté. „Lidé stáli v řadě a chystali se odjet na okupované území pro své příbuzné,“ uvedl.

Válka na Ukrajině, Rusko
Zdroj: TASR/AP

Do humanitárního konvoje se zapojilo několik desítek aut. Někteří v nich vezli svým příbuzným na okupovaném území potřebné věci. Právě auta a dodávky se staly cílem útoku, konvoj byl zasažen více než dvanáctkrát. Podle poradce ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka bylo odpáleno dokonce šestnáct raket. 

Válka na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP

Útok na civilní obyvatelstvo odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Teroristický stát odpaluje rakety na civilní obyvatelstvo, útočí na ukrajinské regiony z raketometů a dronů. V Záporoží vypálili okupanti 16 raket za jedno ráno. To dokážou jen teroristé, kteří by v civilizovaném světě neměli mít místo. Nepřítel zuří a chce se mstít za naši nezlomnost a svá selhání. Ničí mírumilovné Ukrajince, protože všechno lidské už dávno ztratil. Krvežíznivý zmetek, který se bude zpovídat za každý ztracený ukrajinský život.“

Válka na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse