Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. září 2022 21:03
Čas čtení 1:19

Z Ruska od začátku mobilizace uteklo téměř 200 tisíc mužů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z Ruska od začátku mobilizace uteklo téměř 200 tisíc mužů
Zdroj: TASR

Podle internetové služby Yandex Maps se dopravní zácpa vedoucí k Věrchnímu Larsu, hraničnímu přechodu do Gruzie z Ruskem okupované Severní Osetie, táhla v úterý více než devět kilometrů.

Více než 194 000 ruských občanů uprchlo v týdnu od vyhlášení částečné mobilizace záložníků prezidentem Vladimirem Putinem do sousední Gruzie, Kazachstánu a Finska, a to nejčastěji autem, na kole či pěšky. Informoval o tom server Los Angeles Times

Hromadný odchod mužů začal 21. září, krátce po Putinově projevu k národu, a pokračoval celý tento týden. Hned na začátku se lidé vrhli na letenky, jejichž cena u několika málo leteckých společností, které ještě létají z Ruska, prudce vzrostla. Ostatní však museli natankovat auta a připojit se k dlouhým frontám, které se vinuly po silnicích směrem k hranicím.

Podle internetové služby Yandex Maps se dopravní zácpa vedoucí k Věrchnímu Larsu, hraničnímu přechodu do Gruzie z Ruskem okupované Severní Osetie, táhla v úterý více než devět kilometrů. Na sociálních sítích bylo vidět stovky pěších, kteří stáli ve frontě u kontrolního stanoviště poté, co ruští pohraničníci uvolnili předpisy a povolili lidem přejít pěšky.

 

Podobně dlouhé fronty byly hlášeny i na některých přechodech do Kazachstánu.

Gruzínské ministerstvo vnitra uvedlo, že od minulého týdne vstoupilo do země více než 53 000 Rusů, zatímco představitelé ministerstva vnitra v Kazachstánu uvedli, že do této země jich přešlo 98 000. Finská pohraniční stráž uvedla, že za stejné období jich přišlo přes 43 000. Média rovněž uvedla, že dalších 3 000 Rusů vstoupilo do Mongolska, které má s touto zemí rovněž společnou hranici.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Ruské úřady se snažily příliv migrantů zastavit a některým mužům zakázaly odchod s odvoláním na mobilizační zákony. Policie v Severní Osetii uvedla, že na přechodu Věrchnij Lars bude zřízena provizorní odvodní kancelář, a místní představitelé potvrdili státní tiskové agentuře Tass, že ruským mužům jsou na přechodech do Gruzie doručovány povolávací rozkazy.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že povoláno bude pouze asi 300 000 mužů s předchozí bojovou nebo jinou vojenskou službou, ale z různých ruských regionů se objevily zprávy, že náboráři shromažďují muže, kteří se vymykají tomuto popisu. To podnítilo obavy z mnohem širšího povolání, které by na letiště a hraniční přechody poslalo davy mužů různého věku a původu.

Domů
Sdílet
Diskuse