Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Peter Vnuk
4. října 2022 10:30
Čas čtení 2:09

E. Musk předvedl humanoidního robota. Co všechno dokáže Optimus od Tesly?

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
E. Musk předvedl humanoidního robota. Co všechno dokáže Optimus od Tesly?
Zdroj: YouTube/Tesla

Na Tesla AI Day 2022 předvedl nejbohatší člověk světa několik technologických novinek. Kromě robota jsme viděli také novou verzi FSD a procesor pro trénink umělé inteligence.

V rámci loňského AI Day předvedl E. Musk pouze atrapu svého robota, tehdy pracovně zvaného Tesla bot. Ve skutečnosti šlo o člověka v kostýmu, který předvedl několik tanečních prvků, a přestože taková prezentace vyvolala úsměvy a skepsi, dalo se předpokládat, že vizionář neblafuje. Tehdy řekl, že robot by měl být schopen místo svého majitele například skočit do obchodu pro nákup.

Letos předvedl funkční prototyp robota, později pojmenovaného Optimus. Tento dvounohý humanoid už zvládá chůzi a divákům přátelsky zamával. Podle slov výrobce to bylo na pódiu v Palo Alto poprvé, co Optimus kráčí bez jakékoli přídavné opory (v prezentačních videích bylo vidět, že je připojen na kabely a jištěn proti pádu).

Co by měl robot dokázat

Zajímavé je, že aktuátory, které jsou v podstatě pro robota umělými svaly, si Tesla vyrábí sama. Totéž platí i o adaptivních rukou, jež se na prezentaci ukázaly jako schopné manipulovat různými objekty. Zdá se, že už v současném stavu vývoje není pro Optima problém vzít do ruky konev a zalít květiny nebo uchopit krabici s nákladem a kamsi ji přenést.

Šéf firmy zdůraznil, že robot je aktuálně v poměrně pokročilém stadiu vývoje, přesto jeho komerční dostupnost nevidí v nejbližší době. První vyrobené tisíce kusů by měly pracovat přímo v továrnách Tesla a do tří až pěti let by měl být spuštěn volný prodej.

Prezentaci robota najdeš na videu od času 13:56.

Cena přitom nemá být vyšší než cena auta a E. Musk odhaduje, že to bude méně než 20 tisíc dolarů. Zdůraznil také, že nechce, aby robot byl jen obyčejným služebníkem. Má být i „kámošem“, se kterým bude jeho majitel rád trávit volný čas.

Další vývoj by měl postupně rozšiřovat možnosti využití, a to včetně catgirl verze. U tohoto miliardáře těžko říct, jestli žertoval.

Automatizace procesů v továrnách Tesla nutně nevyžaduje dvounohého robota, a když se podíváme na roboty ve skladech Amazonu, je jasné, že dvě nohy mohou být z pohledu stability pohybu spíše nevýhodou. Zaměstnanci firmy však už nyní netají nadšení, že Optimus má humanoidní formu. Vývojářský tým, který na něm pracuje, se aktuálně zabývá i vývojem baterie a aktuátorů, jejichž kombinace robotovi umožňuje pracovat po celý den na jedno nabití.

Optimus má „mysl“ auta

Jádrem robota je umělá inteligence, kterou automobilka používá i ve svých vozidlech. Je přizpůsobena k použití v Optimovi, ale vyvíjí se i v autech. Součástí prezentace bylo demo nové verze systému FSD, který umožňuje druhý stupeň samořízení vozidel. Zdokonalení spočívá například v tom, že dosud se musela tréninková videa pro umělou inteligenci ručně označovat. Okraje silnice, chodci či objekty, vše se muselo manuálně označit. Nově je tento proces automatizovaný, a umělá inteligence v autech se tak může rychleji učit.

Součástí AI Day 2022 byla také prezentace vlastního čipu od Tesly s názvem Dojo. Ten plánuje vizionář použít ke stavbě superpočítače, který chce poskytovat jako službu na trénink komerční umělé inteligence.

Nakonec, kdyby na prezentaci nezaznělo něco vtipného, ​​nebyl by to Elon Musk. Tentokrát „zaperlil“ na vlastní účet:

Jsme veřejně obchodovaná společnost s jedním typem akcií. To znamená, že Teslu řídí veřejnost, a myslím si, že je to tak dobře. Takže kdybych se zbláznil, můžete mě vyhodit – a to je důležité. Možná nejsem blázen.

Domů
Sdílet
Diskuse