Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
10. října 2022 17:24
Čas čtení 1:41

Intimní portrét Karla Schwarzenberga se brzy objeví v kinech. Film Můj otec, kníže vyjde v říjnu

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
Intimní portrét Karla Schwarzenberga se brzy objeví v kinech. Film Můj otec, kníže vyjde v říjnu
Zdroj: Neuland Film/Sabotage Films Vienna

Dokumentární film Můj otec, kníže přiblíží divákům život a charakter významného politika pomocí jeho rozhovorů s dcerou Lilou Schwarzenbergovou. Do kin se dostane 20. října.

Dokument Můj otec, kníže je intimní portrét Karla Schwarzenberga postavený na rozhovorech dcery Lily Schwarzenbergové se slavným otcem. Celovečerní snímek je pohledem do komplikovaného vzájemného vztahu otce a dcery, která vyrůstala v aristokratické rodině. Česko-rakouský film, který měl premiéru na začátku července na filmovém festivalu v Karlových Varech, uvedou kina od 20. října. Dnes ho jeho tvůrci představili novinářům.

9. října 2022 12:00 Čas čtení 4:51 Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů

„Měla jsem v úmyslu natočit film o svém otci, dokumentovat jeho myšlenky, neuvěřitelné znalosti, jeho život na politické scéně Evropy a samozřejmě jeho vzpomínky na dětství v dávno ztraceném světě. Ale čím déle jsem na této cestě s otcem šla, doprovázela ho a dělala s ním rozhovory, tím víc se z toho stal i film o mně, o nás, o snaze porozumět otci v celé jeho složitosti a být jím pochopena,“ uvedla Schwarzenbergová, která snímek společně s Lukasem Sturmem režírovala.

Film vznikal pět let a jeho podkladem byly desítky hodin rozhovorů, které vedli Lila a Karel Schwarzenbergovi nejen v Praze, ale i na dalších místech Evropy. Točilo se na Orlíku, ve Schwarzenberských palácích ve Vídni a Praze, na štýrském zámku Murau a dalších místech spojených s rodem Schwarzenbergů. Rozprava je vedena v němčině.

Emotivní vztah otce a dcery

Rozhovory se nevyhýbají ani kontroverzním tématům, jako je složitá rodinná historie včetně komplikovaného dospívání Lily ve stínu charismatického otce a pod tíhou aristokratických tradic a zvyků. Dívka, vyrůstající v rodinné tradici ovládané dědičnými knížaty a muži, odolávala etiketě a aristokratickým predikátům, později sklouzla k drogové závislosti, pak se očistila a vybudovala si nový život. Film ukazuje, jak se opakovaně snaží překonat vzdálenost ke svému zdánlivě silnému otci. V průběhu natáčení Schwarzenbergová opakovaně čelí otázkám svého spolurežiséra Sturma na téma vlastní minulosti.

„Jakkoli se mohou místa, postavy a historické pozadí filmu zdát fascinující, věřím, že tento dokument ve své podstatě odráží intimní a velmi emotivní vztah otce a dcery, jejich společné silné a slabé stránky, selhání a sny, jejich podivínství a životní blízkost,“ podotkla k filmu Schwarzenbergová.

29. prosince 2023 16:00 Čas čtení 10:04 Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023 Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze jako dědic jednoho z nejstarších a nejbohatších šlechtických rodů v Evropě, ale jako dítě byl donucen emigrovat z bývalého Československa do Rakouska. Změna politického systému v roce 1989 mu dala šanci vrátit se do vlasti. Později působil jako vrcholný diplomat a předseda strany TOP 09.

Největší rozruch v politických kruzích udělal Schwarzenberg v roce 2013, kdy se konala první přímá volba prezidenta České republiky. V druhém kole se utkal s Milošem Zemanem. Jak znázornil iDNES.cz, kníže dostal 2 241 171 hlasů, tedy 45,19 %. Zeman s 54,80 % hlasů však nakonec zvítězil.

Domů
Sdílet
Diskuse