Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
9. října 2022 12:00
Čas čtení 4:51

Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ve čtvrtek a pátek se v Praze konal summit evropských lídrů a lídryň. Hlavními tématy byla energetická krize a válka na Ukrajině, došlo však i na řešení napjatých vztahů mezi některými státy. Refresher byl u toho.

Uplynulý čtvrtek se nesl ve znamení velkého dne pro Prahu. Na Pražský hrad se totiž v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie, které trvá od prvního července do konce roku, sjelo více než čtyřicet státníků, aby neformálně hovořili o zajištění stability kontinentu a také ukázali, že se Evropa vymezuje proti ruské agresi na Ukrajině a stojí při sobě.


Všechny státníky postupně vítal český premiér Petr Fiala (ODS) na nádvoří Pražského hradu. Už zhruba od půl dvanácté stál na červeném koberci a očekával příjezdy hlav států unijní sedmadvacítky, ale i zástupců z řad politiků mimo Evropskou unii. S úderem poledne pak k bráně začala postupně přijíždět černá auta, ze kterých vystupovali politici v doprovodu své vlastní ochranky a také s jedním českým bodyguardem, který jim byl na akci přidělen. Ne všichni státníci se ale rozhodli služeb české ochranky využít, například francouzský prezident Emmanuel Macron tuto možnost odmítl. 


Ostatně přísná bezpečnostní opatření provázela celou akci. Kromě dopravních omezení, která se vztahovala na uzavření Hradčanského náměstí s výjimkou vjezdu zahraničních delegací, byl také na čtyři dny uzavřen samotný Pražský hrad. V jeho okolí byli na střechách rozmístěni odstřelovači, kteří zaručovali bezpečí pro zahraniční státníky. 

EU summit Praha 2022
Zdroj: Twitter/Úřad vlády ČR


Jako úplně první dorazila islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir a následovala ji řada dalších, mezi těmi nejočekávanějšími se objevil třeba francouzský prezident Emmanuel Macron, turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan nebo nově zvolená premiérka Velké Británie Liz Truss. Ta ještě před setkáním strávila s Fialou dopoledne na jednání v Kramářově vile. Přijeli i státníci z Arménie či Ázerbájdžánu, kteří se běžně na evropských jednáních nepotkávají. Celkově ve čtvrtek na Hrad dorazilo 43 politiků. 


Přijeli ale i předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, kteří při svém příjezdu způsobili drobný rozruch, jelikož dorazili současně. Dlouhodobě se v médiích poukazuje na jejich osobní nesympatie, jež se právě často projevují drobnými naschvály při příjezdech. 


Fiala si s každým státníkem po příchodu potřásl rukou a prohodil pár slov. Kromě angličtiny se s některými politiky bavil i německy a působil, že je v dobré náladě. Nejčastějším tématem krátkých rozhovorů bylo jednoznačně počasí, jelikož se kolem poledne nad Pražským hradem začalo zatahovat a zdálo se, že přijde déšť. S rozpoznáním jednotlivých státníků pomáhala Fialovi jeho asistentka, která mu vždy před každým příjezdem řekla, z jaké země další politik přijíždí. 

Domů
Sdílet
Diskuse