Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. října 2022 19:55
Čas čtení 0:57

Žebříček: Takto si v Česku vedou fastfoodové řetězce s rostlinnými alternativami

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žebříček: Takto si v Česku vedou fastfoodové řetězce s rostlinnými alternativami
Zdroj: pixabay.com

Žebříček sestavila nezisková organizace ProVeg.

Obliba rostlinných alternativ u Čechů a Češek roste. Tomuto trendu se přizpůsobují také řetězce s rychlým občerstvením a do své nabídky stále častěji zahrnují cenově dostupné veganské alternativy. Nezisková organizace ProVeg sestavila žebříček, jímž zhodnotila, které řetězce si v této oblasti vedou nejlépe.

Hodnocení ovládlo Subway, vysoko se umístily také Starbucks nebo Burger King

Organizace ProVeg Česko provedla v září 2022 průzkum rostlinných jídel nabízených ve čtrnácti řetězcích rychlého občerstvení. Žebříček sestavila na základě několika kritérií –⁠ počtu rostlinných pokrmů na menu v kategoriích hlavní chody, přílohy a dezerty, označení jídel jako rostlinných či veganských a propagaci těchto produktů.

Nejlépe si v průzkumu vedly restaurace, kde si lidé mohou sestavit svůj vlastní pokrm, tedy Subway, Burrito Loco a Wokin. Poměrně vysoko se umístily i společnosti Burger King a McDonald's, které sice nabízí rostlinné alternativy hamburgerů, ale ve většině případů do nich přidávají běžný sýr. 

ProVeg
Zdroj: ProVeg

Řetězce jako UGO a Fruitisimo získaly většinu bodů díky kategorii dezertů, jelikož se většina jejich nabídky soustředí na smoothies a další ovocné a zeleninové pokrmy. Jejich marketing byl také poměrně pozitivní, jelikož propagují zdravou stravu a některé rostlinné pokrmy staví na stejnou úroveň s pokrmy s živočišnými produkty.

Anketa:
Který řetězec podle tebe nabízí nejlepší rostlinné alternativy?
Subway
Burrito Loco
Wokin
Burger King
Starbucks
Ugo
CrossCafe
Bageterie Boulevard
McDonald's
Fruitisimo
Costa Coffee
McCafe
KFC
Jiný
Subway
22 %
Burrito Loco
7 %
Wokin
7 %
Burger King
27 %
Starbucks
2 %
Ugo
10 %
CrossCafe
0 %
Bageterie Boulevard
0 %
McDonald's
2 %
Fruitisimo
5 %
Costa Coffee
0 %
McCafe
0 %
KFC
5 %
Jiný
12 %

Plusové body získaly také řetězce, které se nezaměřují na jídlo, ale na kávu. I ty totiž mají v nabídce veganské jídlo nebo dezert. V hodnocení propadla například Pizza Hut. Ta je sice v zahraničí oslavována pro zařazení mnoha rostlinných alternativ na svá menu, v České republice ale takové možnosti nenabízí.

Domů
Sdílet
Diskuse