Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
15. října 2022 11:38
Čas čtení 1:08

Neymarovi hrozí 2 roky vězení. Příští týden se postaví před soud kvůli obvinění z podvodu a korupce

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Před soud v Barceloně se Neymar postaví možná už v pondělí. Obžalovaní jsou i jeho rodiče.

Brazilský fotbalový útočník Neymar se v příštím týdnu postaví před soud kvůli obvinění z podvodu a korupce. Skutky, z nichž je obviněný, údajně souvisely s jeho přestupem ze Santosu do Barcelony v roce 2013. Žalovala ho brazilská investiční společnost DIS, která zároveň uvedla, že pro něj požaduje pětiletý trest odnětí svobody, píše ESPN a Eurosport.

V procesu, který vede španělská prokuratura, jsou spolu s Neymarem obžalováni i jeho rodiče, oba kluby, bývalí prezidenti Barcelony Josep Maria Bartomeu a Sandro Rosell a bývalý prezident Santosu Odilio Rodrigues.

neymar
Zdroj: Getty Images/Soccrates Images

Případ vychází ze stížnosti brazilské společnosti DIS, která vlastnila 40 % práv na Neymara během jeho působení v Santosu. Tvrdí, že přišla o svůj oprávněný podíl z přestupu z důvodu podhodnocení skutečné hodnoty transakce.

Španělští prokurátoři požadují pro Neymara dvouletý trest odnětí svobody a zaplacení pokuty ve výši 10 milionů eur (zhruba 246 milionů korun). Klíčový člen brazilského týmu zamíří příští měsíc na mistrovství světa v Kataru. Obvinění, která na něj byla usnesena, popírá. 

Miliardové přestupy

V roce 2013 přestoupil do Barcelony za 57,1 milionu eur (zhruba 1,4 miliardy korun). Podle španělského klubu byla částka rozdělena takto: 40 milionů eur připadlo Neymarovi a 17,1 milionu eur jeho tehdejšímu klubu FC Santos. Brazilská justice předpokládá, že skutečná hodnota jeho odchodu se pohybovala kolem 83 milionů eur (zhruba 2 miliardy korun).

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Existuje podezření, že FC Barcelona v té době přestup podhodnotila s úmyslem ušetřit náklady. V roce 2017 pak Neymar přestoupil do Paříže za částku 222 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun).

Soud v Barceloně uvedl, že Neymar se bude muset osobně dostavit do Španělska už v pondělí. Zatím není jasné, zda bude musí být přítomen během celého líčení, které by mohlo trvat i dva týdny.

Neymarovi rodiče Rosell a Bartomeu začnou vypovídat příští pátek.

Domů
Sdílet
Diskuse