Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
16. října 2022 20:51
Čas čtení 3:21

Jsem hetero, prohlásil slovenský expremiér Matovič. Po dvojnásobné vraždě queer lidí z nenávisti hovoří o ideálech heterosexuálů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jsem hetero, prohlásil slovenský expremiér Matovič. Po dvojnásobné vraždě queer lidí z nenávisti hovoří o ideálech heterosexuálů
Zdroj: TASR

Bývalý slovenský předseda vlády Igor Matovič zveřejnil v neděli večer status, ve kterém zlehčuje vraždu dvou mladých osob před LGBT+ barem.

Slovenský expremiér Igor Matovič zveřejnil v neděli večer status, ve kterém zlehčuje vraždu dvou queer osob Juraje a Matúše před klubem Tepláreň. Igor Matovič se zřejmě inspiroval extremistickým poslancem Tomášem Tarabou.

Tvrdí, že je heterosexuál, a celé téma staví do polohy, ve které si podle něj ochranu zaslouží poctiví křesťané. Naznačuje, že právě takovým je on sám, protože je své manželce věrný 23 let. 

Úkladná vražda z nenávisti vůči sexuální menšině rezonuje dlouhodobě a spustila sérii aktivit na různých frontách. I téměř všichni slovenští politici, s výjimkou Borise Kollára a Györgyho Gyimesiho, prohlásili, že queer osoby si zaslouží lepší podmínky pro život. 

Během posledních dní se pochodů proti nenávisti zúčastnily desetitisíce lidí na Slovensku, zároveň téma rezonuje i v politickém spektru. Moderátor Rastislav Iliev se v neděli v pořadu V politice přihlásil k LGBTI+ komunitě a vyzval známé osobnosti, aby učinily totéž.

Matovič se postavil za křesťany

Bývalý předseda vlády a ministr financí zřejmě pochopil výzvu po svém a cíleně se přihlásil k heterosexuálům.

Ve statusu s nadpisem „SOM HETERO“ tvrdí, že se cítí jako muž a neplánuje s tím přestat. „Jsem také přesvědčen, že dětem bychom měli v rodině a škole odmala vštěpovat úctu k ideálům... aby měly ve svém životě nastaven kompas,“ říká předseda nejsilnějšího slovenského parlamentního hnutí. Přidal také hashtag, kterým naznačuje, že by se za sebe heterosexuálové neměli stydět. 

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Igor Matovič tento narativ nastavil už den po vraždě Juraje a Matúše. Podle svého názoru vidí množství neoprávněné kritiky politických představitelů od těch, kteří nevyhráli volby. 

Ve statusu tvrdí, že ve veřejnosti je mnoho nenávisti nejen vůči LGBT+ lidem, ale také vůči křesťanům.

„Najednou je normální nenávidět teplého, protože je teplý. Najednou je normální nenávidět křesťana, neboť je křesťan. Najednou je normální nenávidět,“ tvrdí bývalý předseda vlády. 

Igor Matovič je podle nedělního průzkumu agentury Focus nejméně důvěryhodným politikem. Věří mu jen 8 ze 100 lidí, nevěří mu rekordních 91 % populace Slovenska.

Opakoval se po Tarabovi

Igor Matovič není první, kdo po výzvě moderátora TA3 napsal, že je hrdý heterosexuál. Už krátce po pořadu zveřejnil extremistický poslanec Tomáš Taraba status, ve kterém se stejným způsobem jako Igor Matovič hlásí ke své heterosexuální orientaci. „Věřím, že to nikoho nepohoršuje,“ dodal Taraba, který se do Národní rady SR dostal na kandidátní listině strany LSNS odsouzeného neonacisty Mariana Kotleby. Taraba z extremistické strany odešel a spolu s dalšími poslanci Štefanem a Filipem Kuffem si založili vlastní. 

Všichni tři nedávno při hlasování o odvolání Igora Matoviče odešli ze sálu, čímž ho podrželi a popřeli tak svá předchozí vyjádření. Pro odvolání ministra financí hlasovalo 73 poslanců, chyběly přesně tři hlasy tarabovců.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

Paradoxně ve stejné době prošly této trojici opozičních poslanců tři zákony, které jinak neměly podporu koalice. Mnozí poslanci později na veřejnosti prozradili, že se o těchto opozičních zákonech nestandardně jednalo na koaliční radě. Veronika Remišová v rozhovoru pro Refresher v pěti otázkách na toto téma odpověděla vyhýbavě.  

Tarabovci tvrdí, že pro odchod Matoviče nehlasovali, protože chtějí předčasné volby. I když avizovali sbírání podpisů na mimořádnou schůzi na odvolání Hegerovy vlády, žádné další kroky zatím neučinili. 

Vladimíra Marcinková: Stydím se za něj

Na status předsedy Olano zareagovala i poslankyně a předsedkyně zahraničního výboru Vladimíra Marcinková ze SaS. 

Slova Igora Matoviče parafrázovala, ale upravila v nich závěr, kterým jasně a zřetelně vzdává respekt LGBT+ lidem. 

„Jsem žena. Před 5 lety jsem slíbila před oltářem manželovi věrnost a svůj slib plním a neplánuji přestat. Jsem také přesvědčena, že dětem bychom měli v rodině a ve škole odmala vštěpovat ideály, že ať se narodí s jakýmkoli balíkem daností, tato země je pro ně tím nejlepším domovem a my politici se budeme všem lidem bez rozdílu snažit zajistit podmínky pro bezpečný, spokojený a šťastný život,“ píše poslankyně SaS. 

Dodává, že její přání mohou zůstat nenaplněná, neboť se najdou politici, kteří se i po vraždě dvou mladých lidí z duhové komunity budou snažit svézt na homofobní vlně. „Nedejme si tu naději na změnu k lepšímu Slovensku vzít. Prosím.“

Marcinková zakončila svůj status odkazem na Igora Matoviče v podobě hashtagu #hanbimsazaneho.

Na status ministra financí reagoval i bývalý státní tajemník ministerstva spravedlnosti Ondrej Dostál. „Neříkám, že nemám žádné pochybnosti. Mám obavy, jak to celé může dopadnout. Ale ten pocit, že už nemusím cítit tu strašlivou ostudu za jeho výplody a výlevy, je k nezaplacení,“ napsal.

Speciální prokurátor Lipšic: Slova se někdy promění ve skutky

Speciální prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že policie zatím nemůže potvrdit konkrétní motiv vraždy dvou lidí na Zámecké ulici před klubem Tepláreň. „Vyšetřování je v počáteční fázi, dělají se všechny úkony, které by mohly dokreslit motiv střelce,“ řekl Lipšic. 

Zároveň apeloval na veřejnost, aby si uvědomila, že slova se někdy přemění na skutky.

„Všechny veřejně činné osoby by se měly zamyslet nad tím, zda eskalace vášní vůči komukoli nemůže přivést jedince v emočně slabší chvíli ke skutkům. Zatím je pravděpodobným motivem tohoto činu nenávist k osobám jiné sexuální orientace. Obávám se, aby podobné činy nepokračovaly. Slova mají svou váhu a vážnost. Ti, kdo je vyslovují, to dělají z účelových důvodů. Ale u jiných osob mohou tato slova vyvolat podnět k násilné akci,“ řekl Daniel Lipšic médiím.

Domů
Sdílet
Diskuse