Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
17. října 2022 8:37
Čas čtení 1:02

Do roku 2030 bychom mohli představit vakcínu proti rakovině, tvrdí zakladatelé BioNTechu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do roku 2030 bychom mohli představit vakcínu proti rakovině, tvrdí zakladatelé BioNTechu
Zdroj: TASR/DPA

Úspěch s covidovou vakcínou přináší novou naději: brzy možná stejnou technologii použijeme i pro boj s některými druhy rakoviny.

Vakcíny proti rakovině by mohly být dostupné pro veřejnost koncem tohoto desetiletí. Řekli to zakladatelé BioNTechu, biotechnologické firmy, která se zaměřuje na vývoj nových léčiv a vakcín založených na mRNA. Vede ji manželský pár Uğur Şahin a Özlem Türeci, který zaznamenal obrovský úspěch při vývoji vakcíny proti covidu.

Manželé říkají, že právě princip, který využili ve spolupráci s firmou Pfizer k vývoji vakcíny proti covidu, jim dopomohl k objevům, jež mohou přinést ovoce v boji proti rakovině.

Vakcínou proti rakovině

Profesorka Türeci v rozhovoru pro BBC vysvětlila, že technologie covidové vakcíny by mohla být použita k vyvolání imunitní reakce proti rakovinným buňkám. Şahin dodal, že vakcíny by mohly být dostupné do roku 2030. 

Vědci vysvětlili, že v principu mRNA vakcíny namísto toho, aby obsahovaly samotné viry, obsahují genetickou informaci (mRNA) s návodem, jak vytvářet kopie antigenů či spike proteinů. Ty jsou součástí koronaviru. Vakcína tedy dává tělu pokyn vytvářet tyto proteiny, imunitní systém se je naučí rozeznávat a poté je umí cíleně vyhledávat a ničit. Věří, že podobně by mohl imunitní systém vyhledávat a ničit rakovinné buňky.

Ve společnosti BioNTech již na těchto vakcínách pracovali před pandemií, ale během ní se soustředili na vývoj covidové vakcíny. Momentálně mají několik protirakovinných vakcín ve stadiu klinických testů. Chtěli by vakcínami bojovat proti rakovině tlustého střeva, proti melanomům a dalším druhům rakoviny.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Vývoj vakcíny je však složitý, jelikož v případě rakovinných buněk, které tvoří tumory, se v nich nacházejí různé proteiny a je náročné vytvořit jedno očkování, které by vyvolalo správnou reakci na všechny rakovinné tkáně a zároveň by nezasáhla i zdravou tkáň kolem.

Domů
Sdílet
Diskuse