Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
17. října 2022 v 9:22
Čas čtení 0:57

Rusové zaútočili na centrum Kyjeva prostřednictvím dronů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové zaútočili na centrum Kyjeva prostřednictvím dronů
Zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti

Exploze se staly týden poté, co bylo hlavní město v době dopravní špičky zasaženo několika ruskými raketami při celostátním útoku, který si vyžádal 19 mrtvých.

V Kyjevě se v pondělí ráno po spuštění sirén ozvaly nejméně tři výbuchy. Starosta Vitalij Kličko uvedl, že byly poškozeny obytné budovy v centrální Ševčenkovské oblasti. Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Zelenského, uvedl, že šlo o útoky z tzv. kamikaze bezpilotních letounů. Informoval o tom server BBC a The Guardian

Exploze se odehrály týden poté, co bylo hlavní město v době dopravní špičky zasaženo několika ruskými raketami při celostátním útoku, který si vyžádal 19 mrtvých. K výbuchům v pondělí došlo kolem 07:00 místního času, uvedl pro BBC reportér z místa Paul Adams. 

Na sociální síti Telegram Kličko napsal, že na místě jsou záchranáři, a obyvatelům řekl, aby zůstali v protileteckých krytech. Jermak na Telegramu potvrdil, že útok byl veden bezpilotními letouny kamikaze a že Ukrajina potřebuje co nejdříve více systémů protivzdušné obrany.

Kyjev opět cílem ruského útoku

Drony, které údajně dodává Rusku Írán, se mohou vznášet několik hodin, než vletí do vytyčeného cíle a explodují. Ukrajina tvrdí, že je Rusko použilo již dříve. Írán popírá, že by je Rusku dodal, a ruská strana se k údajnému nákupu nevyjádřila. Prezident Vladimir Putin uvedl, že údery z minulého týdne byly odvetou za bombardování klíčového mostu spojujícího Rusko s okupovaným Krymem, z něhož obvinil Ukrajinu.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Bylo to poprvé během války, kdy bylo přímo zasaženo centrum Kyjeva. Začátkem tohoto týdne Putin prohlásil, že není třeba dalších rozsáhlých úderů na Ukrajinu. Většina určených cílů byla zasažena, uvedl a dodal, že jeho cílem není zničení země.

Domů
Sdílet
Diskuse