Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
19. října 2022 18:28
Čas čtení 1:06

Aktivistky, které polily obraz Van Gogha, u soudu trvají na své nevinně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Aktivistky, které polily obraz Van Gogha, u soudu trvají na své nevinně
Zdroj: Unsplash/Falco Negenman/volně k užití

Dvě ženy protestovaly v rámci kampaně skupiny Just Stop Oil a u westminsterského magistrátního soudu během dvou krátkých slyšení uvedly, že jsou nevinné. Minulý pátek vylily dvě plechovky rajčatové polévky na Van Goghovu olejomalbu.

Klimatické aktivistky, které v sobotu polily polévkou slavný obraz Vincenta Van Gogha Slunečnice, stanuly před londýnským soudem, kde byly obviněny z trestného činu poškození cizí věci. U soudu uvedly, že jsou nevinné. Informoval o tom server CNBC News.

„Chtěla bych jednu věc vyjasnit. Neudělaly jsme absolutně žádnou škodu na obraze. Včera jsem byla u soudu, kde bylo řečeno, že byla jen minimální závada na rámu, což je opravitelné. Nikdy bychom nic podobného neudělaly, kdybychom si nebyly jisté, že je obraz chráněn sklem,“ uvedla protestující. 

Dvě ženy protestovaly v rámci kampaně skupiny Just Stop Oil a u westminsterského magistrátního soudu během dvou krátkých slyšení uvedly, že jsou nevinné. Minulý týden v pátek vylily dvě plechovky rajčatové polévky na Van Goghovu olejomalbu a poté se rovněž přilepily na zeď galerie. Podle londýnské metropolitní policie byly odvedeny specialisty a vzaty do vazby.


„Říkají, že jsme se přilepily ke zdi. Přitom to setřeli kuchyňskou utěrkou. Uznávám, že je to směšné, ale my se nesnažíme zvednout diskusi o tom, zda by měli všichni házet plechovky polévky na obrazy. Chceme udělat prostor pro otázky, na kterých skutečně záleží. Jako například, jestli je v pořádku, že jsou fosilní paliva financovány třicetkrát více než obnovitelné zdroje, přestože jsou obnovitelné zdroje devětkrát levnější než fosilní paliva,“ vysvětluje ve videu z youtubového kanálu webu JOE.co.uk.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Mluvčí Národní galerie potvrdil, že obraz, který je jednou z ikonických verzí „Slunečnic“, jež Van Gogh namaloval koncem 80. let 19. století, nebyl nijak poškozen. Jeho hodnota se odhaduje na 80,99 milionu dolarů.

„Došlo k drobnému poškození rámu, ale obraz je nepoškozený,“ řekl mluvčí televizi CNBC. Obraz byl zakryt sklem a v pátek odpoledne byl vyčištěn a vrácen do Národní galerie.

Domů
Sdílet
Diskuse