Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová
21. října 2022 18:30
Čas čtení 3:02

Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Hnutí Fridays For Future opět vyšlo do ulic. V pátek 21. října se v Praze konala východoevropská stávka za klima. Organizátoři a organizátorky požadují konec fosilních paliv a budování soběstačné energetiky.

„Ahoj, já jsem Hanna a jsem z Maďarska,“ vysvětluje nadšeně mladá slečna ve svetru v podzimních barvách a s ruksakem na zádech dívce, od které si nechává nakreslit zelená srdíčka na obě tváře. Stojí na Staroměstském náměstí v Praze, kde si následně ještě chvíli povídají, pak se obejmou a Hanna, zatímco verbalizuje radost, že zde může být, nadšeně poskakuje.

Hanna, která přijela z Maďarska.
Hanna, která přijela z Maďarska. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Hanna do České republiky přijela na východoevropskou stávku za klima, kterou v pátek 21. října v Praze pořádá studentské hnutí Fridays For Future. Lidé se na pražském náměstí začínají shromažďovat už několik minut před oficiálním startem, který byl naplánovaný na poledne. Podobně jako Hanna využívají i mnozí další volné momenty před startem pro vizuální tuning: zelená i červená srdíčka tak člověk po chvíli vidí téměř všude, kam se podívá.

Program začíná několik minut po 12. hodině. Organizace nejdříve vysvětluje důvody k pátečnímu shromáždění. Hnutí chce skrze východoevropskou stávku za klima zdůraznit, že je třeba bezodkladně čelit energetické i klimatické krizi.

„Chceme, aby se naši představitelé, kteří zanedlouho pojedou na COP27, postavili těmto krizím čelem a aktivně je začali řešit. Jedním z prvních kroků musí být podpora obnovitelných zdrojů energie,“ zdůvodnila pro Refresher smysl páteční akce mluvčí organizace Klára Bělíčková. Za společného viníka těchto problémů totiž studentské hnutí považuje fosilní paliva.

Následně promlouvá několik řečnic a řečníků – mezi nimi například Nox z ukrajinské odnože Fridays For Future, egyptský aktivista Kareem Taha, Eliška Koldová z uskupení Sdruženy nebo Agáta Hrdličková za Open Space kolektiv.

Eliška Koldová.
Eliška Koldová. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Domů
Sdílet
Diskuse