Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. října 2022 12:15
Čas čtení 1:05

Konec října se 20 °C přinese na západě netypické bouřky, tvrdí ČHMÚ

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Konec října se 20 °C přinese na západě netypické bouřky, tvrdí ČHMÚ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Čeká nás poměrně teplé počasí, které kromě mlh přinese na Karlovarsku, Plzeňsku a západě republiky také poměrně netypické bouřky.

O tom, že nás během tohoto týdne čeká koncem října velmi teplé počasí, jsme tě informovali o víkendu. Nezvyklé teplo však s sebou v některých částech republiky přinese i nezvyklé srážky. Na Karlovarsku a Plzeňsku očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) slabší bouřky. Větší komplikace by způsobit neměly.

23. října 2022 17:02 Čas čtení 0:50 Předpověď počasí: Do Česka se vrací babí léto, teploty budou stoupat ke 20 °C Předpověď počasí: Do Česka se vrací babí léto, teploty budou stoupat ke 20 °C

Ústav informuje o takzvané vyvýšené konvekci. Konvekce je přenos tepla v troposféře, při níž vzniká za vhodných podmínek právě bouřka. U vyvýšené může vzniknout i silná bouřka, v tomto případě ale meteorologové před ničím podobným nevarují. „Jedná se o tzv. vyvýšenou konvekci, takže riziko nebezpečných jevů je poměrně malé, nicméně lokálně to ‚může docela fouknout‘,“ dodávají.

Bude teplo

Každopádně dnes bude především oblačno a zataženo na celém území, přechodně místy polojasno, hlavně na severozápadě. Maximální teploty dosáhnou 16 až 20 °C. V úterý bude až polojasno, na jihovýchodě spíše zataženo. Přeháňky lze očekávat na severu a severovýchodě. Nejvyšší teploty budou 15 až 19 °C, na Moravě se zpočátku objeví i mlhy.

Ve středu bude jasno až polojasno s ranními mlhami, od jihozápadu se pak bude počasí kazit a přijde i slabý déšť s přeháňkami a maximální teplotou 16 °C. Ve čtvrtek bude pak polojasno s mlhami nebo zataženo s nízkou oblačností po celý den, mrholení či slabý déšť nevyjímaje. Teploty se však ustálí až na 19 °C. V pátek se můžeme znovu těšit na jasnou oblohu s mlhami na Moravě a 20 °C.

Domů
Sdílet
Diskuse