Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
29. října 2022 12:04
Čas čtení 1:07

Britské námořnictvo zahájilo rozsáhlé vyšetřování šikany a sexuálních útoků na ženskou posádku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Britské námořnictvo zahájilo rozsáhlé vyšetřování šikany a sexuálních útoků na ženskou posádku
Zdroj: BAE Systems via Getty Images

Obvinění, která podrobně odhalil deník Daily Mail, zahrnují například seznam, který sestavili mužští členové posádky. Bylo na něm uvedeno pořadí, v jakém by měly být ženy v případě katastrofické události napadeny.

Šéf britského Královského námořnictva nařídil zahájit vyšetřováni obvinění ze šikany a sexuálního obtěžování žen v ponorkové službě. Několik oznamovatelek, které u flotily sloužily, sdělilo deníku Daily Mail, že čelily špatnému zacházení ze strany všech lidí napříč všemi hodnostmi. Informoval o tom server BBC

Admirál sir Ben Key, první námořní lord, označil tato tvrzení za odporná a uvedl, že sexuální obtěžování nemá v žádném případě v Královském námořnictvu místo a nebude tolerováno. „Každý, kdo se proviní, bude pohnán k odpovědnosti,“ dodal.

2. října 2022 14:01 Čas čtení 1:11 Sexuální obtěžování na výzkumné stanici na Antarktidě. Ženy si ani nemohly v soukromí vyměnit menstruační pomůcky Sexuální obtěžování na výzkumné stanici na Antarktidě. Ženy si ani nemohly v soukromí vyměnit menstruační pomůcky

Obvinění, která podrobně odhalil deník Daily Mail, zahrnují například seznam, který sestavili mužští členové posádky. Bylo na něm uvedeno pořadí, v jakém by měly být ženy v případě katastrofické události napadeny.

Jedna žena z posádky například uvedla, že ji ve spánku sexuálně napadl muž s vyšší hodností. Tvrdila, že jeden z vyšších důstojníků ji udeřil do ledvin.


Další ženy tvrdily, že byly často žádány o sexuální služby, že na ně posádka často křičela a byly bity sponkami a pery. Ke zneužívání prý docházelo více než deset let poté, co byl v roce 2011 zrušen zákaz přijímání ženských rekrutek.

„Chci ujistit naše lidi a všechny, kdo si to přečtou, že jakákoli činnost, která nedosahuje nejvyšších standardů, jež si Královské námořnictvo samo stanovuje, je naprosto nepřijatelná a není pravdivým odrazem toho, jak by měl vypadat život ve službě,” řekl admirál sir Ben v reakci na tato obvinění.

V loňském roce Diane Allen, podplukovnice britské armády ve výslužbě, uvedla, že armáda potřebuje svůj vlastní moment Me Too. V květnu loňského roku v rozhovoru pro pořad BBC Woman's Hour o tomto problému v armádě a Královském letectvu uvedla, že se obává, že i dobří lidé v armádě se cítí nuceni nemluvit, když vidí špatné chování.

Domů
Sdílet
Diskuse