Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. října 2022 16:02
Čas čtení 1:19

V Praze demonstrují desetitisíce lidí. Olena Zelenská poděkovala Česku za podporu Ukrajiny (Aktualizováno)

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Praze demonstrují desetitisíce lidí. Olena Zelenská poděkovala Česku za podporu Ukrajiny (Aktualizováno)
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Akce nese název Česko proti strachu: Společně na Václavák.

V 16:00 začalo na Václavském náměstí veřejné shromáždění spolku Milion chvilek pro demokracii pod názvem ČESKO PROTI STRACHU: Společně na Václavák. Na facebookové události projevilo o akci zájem dohromady kolem 20 tisíc lidí, policie počet lidí přímo na místě odhaduje na nižší desítky tisíc.

„Na Václavském náměstí začalo oznámené shromáždění a na jeho průběh dohlíží více než stovka policistů. Jako vždy jsou na místě uniformovaní policisté, kriminalisté a kolegové z antikonfliktního týmu. Podle našeho odhadu jsou na místě nižší desítky tisíc účastníků,“ uvedla policie na Twitteru.

Shromáždění si klade za cíl podpořit Čechy v nelehké době a ukázat jim, že společně mohou krizi a strach překonat. „Proti strachu a nenávisti, za svobodu a demokracii, za Česko a za Ukrajinu,“ zní motto akce. 

demonstrace putin milion chvilek
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Videovzkazem se připojila také první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Ta na dálku poděkovala Česku za neúnavnou podporu Ukrajiny. Rusko podle jejích slov bojuje proti světlu, které nikdy nezhasne. 

Účast přislíbili například Helena Třeštíková, Adam Mišík, Václav Marhoul, ekonom Tomáš Sedláček, Vladimír Polívka, Eva Holubová či kapela Zrní. 

Spolek Milion chvilek pro demokracii je známý především svými protestními akcemi proti minulé vládě Andreje Babiše (ANO). Kritici spolku vyčítali, že byl Andrej Babiš jejich jedinou agendou a že na problémy současné vlády neupozorňují. 

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

K akci se na Twitteru vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). „Na demonstraci proti strachu a nenávisti přišly na Václavské náměstí desetitisíce lidí. Je to výborná zpráva pro naši zemi. Lidem není lhostejné, kam bude směřovat naše společnost. Vážím si toho. O svobodu a demokracii musíme aktivně pečovat. Chraňme tyto hodnoty a nebojme se dělat správné věci! Děkuji, že jste přišli,“ napsal.

Redakce Refresheru byla na místě. Z akce ti přineseme reportáž.

Domů
Sdílet
Diskuse