Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. listopadu 2022 8:00
Čas čtení 0:59

Kyjev se připravuje na úplný blackout a možnou evakuaci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kyjev se připravuje na úplný blackout a možnou evakuaci
Zdroj: TASR/AP

Rusko pokračuje v útocích na infrastrukturu Ukrajiny a hlavní město se chystá na blackout. Kyjevský starosta uvedl, že obyvatelé města by měli být připraveni na evakuaci.

Ukrajinské hlavní město se připravuje na úplný výpadek elektřiny, píše The Hill. Rusko totiž pokračuje v útocích na tamní infrastrukturu a podle ukrajinské vlády je zřejmé, že se snaží s blížící se zimou odříznout Ukrajince od proudu. Obyvatelé Kyjeva se podle starosty mají připravit i na evakuaci, informuje The New York Times.

7. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 2:25 Čech a Belgičan si pronajímají byt za 22 tisíc, přesto jeden z nich výrazně ušetří. Srovnali jsme nájemné podle místních mezd Čech a Belgičan si pronajímají byt za 22 tisíc, přesto jeden z nich výrazně ušetří. Srovnali jsme nájemné podle místních mezd

„Uvědomujeme si, že pokud bude Rusko v podobných útocích pokračovat, můžeme přijít o celou naši elektrickou soustavu,“ řekl ředitel bezpečnostního odboru kyjevské městské správy Roman Tkačuk. Město má proto připravené plány, jak s výpadkem proudu bojovat, a je připraveno na úplnou evakuaci hlavního města. 

Plány pak potvrdil také Vitali Kličko, starosta Kyjeva. „Před několika dny se mě novináři ptali, zda má hlavní město plán pro případ výpadek proudu. Odpovím znovu. Ve válečné situaci, ve které žijeme, je nutné mít plány pro případ různých scénářů vývoje událostí a mimořádných situací. Jsme připraveni jednat,“ uvedl. 

Podle Klička není nutné, aby Ukrajinci panikařili nebo okamžitě začali s evakuací. „Pokud máte příbuzné nebo přátele na předměstí Kyjeva, kteří mají samostatný přívod vody, kamna a topení, požádejte je, zda tam nemůžete dočasně zůstat,“ dodal pak. 

Ukrajina aktuálně provádí stabilizační výpadky elektřiny, aby šetřila energii a chránila síť před úplným blackoutem. Výpadky se provádí v Kyjevě a dalších šesti regionech a bez elektřiny je více než 4,5 milionu odběratelů. Kyjev mimo jiné připravuje také 1 000 topných krytů pro případ, že by bylo město odříznuto od elektřiny. Lidé se v nich budou moci ohřát, vypít čaj, dobít telefony a získat potřebnou pomoc. 

Domů
Sdílet
Diskuse