Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. listopadu 2022 15:25
Čas čtení 0:36

Zemřela Marie Poledňáková, režisérka filmu S tebou mě baví svět

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřela Marie Poledňáková, režisérka filmu S tebou mě baví svět
Zdroj: TASR/AP

Režisérce řady oblíbených rodinných filmů bylo 81 let.

Ve věku jednaosmdesáti let zemřela Marie Poledňáková. Proslavila se zejména jako režisérka rodinných filmových komedií. Její nejznámější film S tebou mě baví svět zvolili diváci v anketě českou komedií století. Zprávu přinesl server iDNES, v zastoupení rodiny potvrdil úmrtí Poledňákové Jan Bradáč ze společnosti Falcon.

Královna komedií

Marie Poledňáková se narodila v roce 1941 ve Strakonicích. Po absolvování střední školy šla studovat do Prahy Akademii múzických umění. V roce 1970 absolvovala magisterské studium. Je autorkou mnoha televizních filmů, úspěchy sklízely především její rodinné komedie. Mezi ty nejznámější patří filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny, ve kterých exceloval dětský herec Tomáš Holý.

V roce 1982 natočila S tebou mě baví svět. Tento rodinný film o tatíncích, kteří musí vzít své děti na svou tradiční čistě pánskou dovolenou, si vysloužil ocenění česká komedie století. Posledním filmem, který Poledňáková natočila, byla romantická komedie Líbáš jako ďábel z roku 2012.

Domů
Sdílet
Diskuse