Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 10:58
Čas čtení 0:41

Andrej Babiš navštívil na výročí tragické křišťálové noci Křišťálový ráj

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Andrej Babiš navštívil na výročí tragické křišťálové noci Křišťálový ráj
Zdroj: TASR/AP

K protižidovskému pogromu došlo v Německu v roce 1938.

V noci z 9. na 10. listopadu 1938 vypukl v celém Německu protižidovský pogrom, který vešel do historie pod názvem křišťálová noc. Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš si toto výročí připomněl poněkud zvláštně. Navštívil bižuterní centrum Křišťálový ráj v centru Jablonce nad Nisou.

Nešťastné datum

„Dnes jsem si v úžasné české firmě Křišťálový ráj vyrobil náramek. Úplně sám. Mám z něj fakt radost,“napsal Andrej Babiš ke středečnímu příspěvku na Instagramu. Na to, že si pro návštěvu bižuterního centra nezvolil úplně nejvhodnější den, upozornil designér Maxim Velčovský.

V noci z 9. na 10. listopadu si svět totiž připomíná takzvanou křišťálovou noc. Tímto poněkud eufemistickým názvem byl označen protižidovský pogrom, ke kterému došlo v Německu v roce 1938. Pogrom symbolizoval a urychlil vyostření nacistické protižidovské politiky. Během pogromu byly vypáleny synagogy a židovské modlitebny a vypleněny židovské obchody a podniky. O život během noci přišlo téměř sto Židů a zhruba 30 tisíc jich bylo odvlečeno do koncentračních táborů.

9. listopadu 2022 18:28 Čas čtení 0:49 Podívej se na transparentní účty prezidentských kandidátů a kandidátek. Někteří mají miliony, jiní stovky korun Podívej se na transparentní účty prezidentských kandidátů a kandidátek. Někteří mají miliony, jiní stovky korun


Redakce Refresheru poprosila Andreje Babiše o reakci, ta do vydání článku nepřišla.

Domů
Sdílet
Diskuse