Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 13:10
Čas čtení 1:25

Black Panther odstartoval znovuzrození afrofuturismu. Vysvětlujeme, co to znamená

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
Black Panther odstartoval znovuzrození afrofuturismu. Vysvětlujeme, co to znamená
Zdroj: Marvel Studios

Kultura afrofuturismu je na vzestupu i díky filmu Black Panther.

Marvelovský Black Panther odehrávající se ve fiktivní africké zemi Wakanda je velkým komerčním hitem, patří totiž mezi historicky nejnavštěvovanější snímky. Jde ale také o velký kulturní milník pro afrofuturismus. Směr, který je znám už od minulého století, získává díky filmu Black Panther nový rozměr. 

Nová vlna zájmu o afrofuturismus

Podle serveru Time předznamenává Black Panther novou vlnu zájmu o afrofuturismus, tedy umělecký směr zkoumající černošskou identitu, kulturu a boje optikou science fiction. „Black Panther pro nás odvedl kus těžké práce. Teď už nemusím nic vysvětlovat, když mluvím o afrofuturismu. Stačí říct Wakanda a všichni vědí,“ uvedla pro médium spisovatelka a editorka Sheree Renée Thomas, která se afrofuturismem zabývá.

Afrofuturismusje myšlenkový směr, podle něhož najdou Afroameričané spravedlnost v diaspoře mimo planetu Zemi. Kombinuje vědecko-fantastickou literaturu, historii a fantasy a snaží se spojit lidi z černošské diaspory s jejich zapomenutými africkými předky.
Směr vznikl už v polovině dvacátého století, dnes zažívá renesanci. Svůj původ má v afroamerické science fiction, v dnešní době se obecně používá pro označení literatury, hudby a výtvarného umění, které zkoumají afroamerickou zkušenost, zejména roli otroctví v ní. Jméno dal afrofuturismu až v roce 1993 Mark Dery díky své eseji Black to the Future. Mezi známé umělce spojené s afrofuturismem se řadí třeba jazzový hudebník Sun Ra, muzikant Thundercat nebo zpěvačka Janelle Monáe.

Přestože jsou myšlenky afrofuturismu známé už desítky let, snímek Black Panther jim vdechuje nový život. Částečně je to proto, že tento koncept představuje novému, početnějšímu publiku. Díky Black Pantherovi pak lidé mohou objevit další formy afrofuturismu, kterým se zabývá nepřeberné množství knih a komiksů, ale třeba i hudba.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Afrofuturismus jako takový často zobrazuje budoucnost, v níž Afroameričané využívají technologie, aby se stali vůdci svých světů. Toto poselství podle časopisu Time ve většině mainstreamových sci-fi chybí. Tuto úlohu Black Panther do puntíku splňuje. I díky tomu, že pojednává o černošském vůdci, který je z velké části ovládán mocenskými strukturami v područí bělochů. 


Černošskou renesanci signalizuje i role Black Panthera, kterou ztvárnil v prvním díle Chadwick Boseman. „Inspiruje všechny. Ale především černošskou mládež, která si zaslouží vidět superhrdiny, jako jsou oni, aby jim ukázal, že superhrdinou může být opravdu každý,“napsal ve svém příspěvku rapper Diddy. 

Domů
Sdílet
Diskuse