Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
11. listopadu 2022 17:28
Čas čtení 0:59

Miliardová burza končí. FTX vyhlásila krach

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Miliardová burza končí. FTX vyhlásila krach
Zdroj: Pixabay/3844328/na voľné použitie

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila krach.

Kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot. Žádá o soudní ochranu proti věřiteli. Její ředitel Sam Bankman-Fried na svou pozici rezignuje. Svou činnost pozastavuje také v rámci Evropské unie, aby ochránila své investory. V Americe čelí FTX vyšetřování Komise pro cenné papíry a burzy. Oznámila to v tiskovém prohlášení na Twitteru.

V současnosti burza žádá o ochranu věřitele pod vedením svého nového ředitele Johna J. Raye III. V asistenci s bývalým ředitelem Bankmanem-Friedem se bude snažit řešit bankrotové řízení. S problémy se burza potýkala několik měsíců, v posledních dvou týdnech ale její problémy eskalovaly.

„Ujišťuji všechny zaměstnance, akcionáře, investory i vládní orgány, že budeme situaci řešit naprosto transparentně,“ oznámil Ray. V dalších dnech prý burza přijde s dalšími informacemi o postupu, především ve vztahu k věřitelům a ostatním zainteresovaným lidem.

Lidé se z burzy snažili hromadně vybrat peníze a společnost se pokusila zahladit ztráty půjčkami od investorů a konkurentů. Vše vyvrcholilo v pátečních odpoledních hodinách, kdy burza FTX.com vyhlásila krach. Investoři, kteří v ní mají svoje peníze, pravděpodobně o své finance přijdou. Důvodem je chybějící pojištění vkladů, které je běžné například na bankovních účtech.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kolaps FTX zasáhl celé odvětví kryptoměn, které po krátkém zotavení pokračovalo v poklesu i v pátek odpoledne. Cena bitcoinu ve čtvrtek večer poprvé od konce roku 2020 klesla pod hranici 16 tisíc dolarů. V pátek kolem 16:00 SEČ se obchodovala se ztrátou 3,6 % za 24 hodin na úrovni 16 911 amerických dolarů. Informuje o tom agentura TASR.

Domů
Sdílet
Diskuse