Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 16:00
Čas čtení 1:38

Kate Winslet zaplatila skoro 500 tisíc korun za energie ženě, která se stará o dceru s mozkovou obrnou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kate Winslet zaplatila skoro 500 tisíc korun za energie ženě, která se stará o dceru s mozkovou obrnou
Zdroj: Flickr/volně k užití

Dvanáctiletá Freya má těžkou mozkovou obrnou a kvůli chronickým dýchacím problémům je odkázána na kyslíkový přístroj.

Britská herečka Kate Winslet ukázala, že má srdce na správném místě. Věnovala sedmnáct tisíc liber, v přepočtu více než 470 tisíc korun, ženě jménem Carolynne Hunter. Ta se potýká s vysokým účtem za energie kvůli provozu přístrojů, které drží při životě její těžce nemocnou dceru. Na příběh upozornila stanice BBC.

Dívku ohrožují i možné výpadky elektřiny

Oscarová herečka, známá třeba rolí v kultovním snímku Titanic nebo dramatu Předčítač, věnovala peníze prostřednictvím stránky GoFundMe. Carolynne Hunter prý i kontaktovala a popřála jí i její dceři vše dobré. O jejich těžkostech se prý dozvěděla díky stanici BBC. „Když jsem se o tom příspěvku dozvěděla, rozplakala jsem se. Myslela jsem, že to ani není pravda. Pořád přemýšlím, jestli je to skutečné,“řekla paní Hunter BBC.

Dcera paní Hunter, dvanáctiletá Freya, má těžkou mozkovou obrnu a kvůli chronickým dýchacím problémům je odkázána na kyslíkový přístroj, hlavně v noci. Rodina s dalšími čtyřmi dětmi potřebuje při péči o nejmladší Freyu pomoc zdravotních sester i lidí ze sociální péče. 

Nyní ale rodina bojuje se zvýšenými cenami energií. Hunterovi žijí ve skotském Tillicoultry. Byt je sice dost veliký, aby se do něj vešlo vybavení nezbytné pro péči, dům je ale energeticky neúsporný. Aktuálně je vytápění stojí 6500 liber ročně, přestože ve většině pokojů ani netopí, aby ušetřili. A podle úřadů se částka může výrazně zvýšit právě na sedmnáct tisíc liber.

8. listopadu 2022 18:30 Čas čtení 2:17 6 fotografií, které bez příkras ukazují dopady klimatické změny 6 fotografií, které bez příkras ukazují dopady klimatické změny

Maminka nemocné dcery se navíc obává možných výpadků elektřiny v důsledku ruské války na Ukrajině. K těm by podle oficiálních hlášení mohlo docházet pravidelně v lednu a únoru i na tři hodiny denně. Ty by mohly Freyu a péči o ni vážně ohrozit. Carolynne Hunter by ráda situaci vyřešila koupí generátoru, ten by si ale musela rodina zaplatit sama. Veřejnost proto poprosila formou sbírky o pomoc.

Kate Winslet se dobročinnosti věnuje dlouhodobě. V roce 2010 založila neziskovou organizaci Golden Hat, která se snaží pomoci lidem s autismem. Spolupracuje s projektem Small Steps, jenž se zaměřuje na pomoc znevýhodněným dětem, které se svými rodinami žijí na smetištích. V roce 2017 zase společně s hereckým kolegou Leonardem DiCapriem pomohli získat sto tisíc liber na léčbu mladé maminky Gemmy s rakovinou vaječníků.

Domů
Sdílet
Diskuse