Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. listopadu 2022 18:30
Čas čtení 2:17

6 fotografií, které bez příkras ukazují dopady klimatické změny

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Záplavy, hladová a umírající zvířata, sucho nebo požáry. Klimatická změna není hrozbou budoucnosti, ale současnosti.

Zatímco světoví lídři se aktuálně nacházejí na klimatickém summitu COP27 v Egyptě, britský deník The Guardian připomněl fotografie, které samy o sobě řeknou víc než politická prohlášení. Dokazují, že klimatická změna není nic, co teprve přijde, ale že je to problém, který už je tady. Refresher vybral několik fotek, které na klimatickou změnu v průběhu posledních let upozornily. 

Záplavy v Pákistánu, 2022

Katastrofální záplavy v Pákistánu letos v létě zasáhly třetinu země. Zničily domovy, obce, zabily hospodářská zvířata. Odhaduje se, že postiženo bylo 33 milionů lidí, tedy každý sedmý obyvatel. Zemřelo nejméně 1 700 lidí. Mezi hlavní přetrvávající zdravotní hrozby patří nemoci přenášené vodou a podvýživa. Kritický bude i hospodářský dopad v budoucnu. Podle vědců může za intenzivní deště právě změna klimatu. Pákistán je přitom země s nulovými emisemi škodlivých plynů. „Za klimatickou katastrofu jsou nejvíce zodpovědné nejbohatší země světa a nejvíce na ni doplácejí chudší národy,“ uvedla britsko-pákistánská spisovatelka Kamila Shamsie.

povodně, Pákistán
Zdroj: Getty Images

Žirafy v Keni, které umřely žízní, 2021

Za poslední dva roky zažil Africký roh nejhorší sucho za více než čtyři desetiletí. Vedlo k úmrtí milionů lidí a zvířat. Zkázu zachycuje letecký snímek fotoreportéra Eda Rama, na němž jsou vidět mrtvoly šesti žiraf ležící na vyprahlé zemi na okraji vesnice v keňském okrese Wajir. Zvířata uhynula poté, co uvízla v bahně při pokusu napít se z téměř vyschlé nádrže.

žirafyKeňasucho
Zdroj: Getty Images/Ed Ram

Zaplavené Benátky, 2019

Před třemi lety postihly Benátky nejhorší záplavy za více než půl století. Více než osmdesát procent města bylo zatopeno a škody se odhadovaly na 1 miliardu eur (zhruba 24 miliard korun). O život přišli dva lidé. Pravděpodobnost extrémních záplav zvyšuje také stoupající hladina moře v okolí Benátek. Kvůli neustálé hrozbě záplav se stěhuje pryč mnoho obyvatel. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Od roku 2020 se k zadržení nejhorších přílivů používá systém zatahovacích bariér, důvod k obavám ale zůstává. Pokud bude stoupání mořské hladiny pokračovat v dosavadním trendu, pak by se zábrany musely zavírat až 260krát ročně.

Benátky, záplavy
Zdroj: Getty Images

Blednutí korálů u Velkého bariérového útesu

Úřad Velkého bariérového útesu letos potvrdil už šesté masivní vymírání korálů. Za posledních šest let došlo k masivnímu bělení korálů čtyřikrát. Letecké průzkumy ukázaly, že na úseku dlouhém 1200 kilometrů téměř žádné útesy neunikají před horkem. K hromadnému bělení korálů dochází navzdory jevu známému jako La Niña, který se projevuje zesílením studeného Peruánského proudu a ochlazením Tichého oceánu. „Skutečnost, že jsme svědky hromadného bělení v roce La Niña, je znepokojivá a je jasnou známkou zvyšující se intenzity klimatických změn a oteplování oceánů,“uvedl k výsledkům leteckého průzkumu vědec Neal Cantin. 

Takto vypadá korál, který umírá. Během bělení ztrácí korálový živočich své symbiotické řasy a pigmenty.
Takto vypadá korál, který umírá. Během bělení ztrácí korálový živočich své symbiotické řasy a pigmenty. Zdroj: Australian Government/volně k užití

Husky táhnou saně po vodě, 2019

Tento snímek psů husky táhnoucích saně skrz roztátý led v severozápadním Grónsku pořídil Steffen Olsen, vědec z Dánského meteorologického institutu. Olsen spolupracoval na projektu sledování klimatických změn, stavu oceánů a mořského ledu ve fjordu Inglefield. Snímek pořídil na svůj telefon během neúspěšného pokusu získat vědecké přístroje týmu dříve, než led roztaje. „Takto brzy v létě jsme vodu na ledu ještě nezažili,“ uvedl. V roce 2019 ztratil grónský ledový příkrov 532 miliard tun ledu, což je dvojnásobek ročního průměru od roku 2003.

grónsko
Zdroj: Danish Meteorological Institute

Vyhladovělý lední medvěd, 2015

Lední medvědi jsou už dlouho nechtěnými maskoty dopadů změny klimatu. Jako zvířata, která žijí pouze v arktických oblastech, často jako první pociťují dopady oteplování a stoupajících teplot moří. Globální změna klimatu způsobuje, že led kolem ostrovů taje velmi brzy. Medvědi se tak musí přizpůsobit a přejít na stravu složenou z drobných živočichů, ptačích vajec a mršin mořských živočichů. Velmi často trpí hladem a jsou odsouzeni k smrti. Počet takto hladovějících zvířat bohužel narůstá.

lední medvěd
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse