Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. března 2022 9:06
Čas čtení 1:26
Ilona Hobzová

Masivní odumírání Velkého bariérového útesu pokračuje, situace je podle vědců velmi vážná

Masivní odumírání Velkého bariérového útesu pokračuje, situace je podle vědců velmi vážná
Zdroj: Wiki Commons/Ayanadak123/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Hromadné bělení korálů zaznamenali vědci počtvrté za posledních šest let.

Úřad Velkého bariérového útesu potvrdil už šesté masivní vymírání korálů. Za posledních šest let dochází k masivnímu bělení korálů už počtvrté. Letecké průzkumy ukázaly, že na úseku dlouhém 1200 kilometrů téměř žádné útesy neunikají před horkem. Vědci vyzývají k boji proti klimatické krizi.

Šesté masivní vymírání korálů

Úřady zabývající se Velkým bariérovým útesem ve spolupráci s Australským institutem námořní vědy situaci na největším korálovém útesu světa pravidelně monitorují. Nyní přišly se znepokojivými výsledky.

Ve všech čtyřech oblastech, na který útes rozdělily, tedy Far Northern, Cairns–Cooktown, Townsville–Whitsunday a Mackay–Capricorn letecké průzkumy ukázaly masivní vymírání korálů. Potvrdilo se tak další hromadné bělení. K tomu zatím došlo v letech 1998,  2002, 2016, 2017, 2020. Jen za posledních šest let se tak stalo počtvrté. 

Takto vypadá korál, který umírá. Během bělení ztrácí korálový živočich své symbiotické řasy a pigmenty.
Takto vypadá korál, který umírá. Během bělení ztrácí korálový živočich své symbiotické řasy a pigmenty. Zdroj: Australian Government/volně k užití

K hromadnému bělení korálů dochází navzdory jevu známému jako La Niña, který se projevuje zesílením studeného Peruánského proudu a ochlazením Tichého oceánu„Skutečnost, že jsme svědky hromadného bělení v roce La Niña, je znepokojivá a jasná známka zvyšující se intenzity klimatických změn a oteplování oceánů,“ uvedl k výsledkům leteckého průzkumu vědec Neal Cantin. 

Bělení korálů

Bělení korálů je jejich reakcí na stresové podmínky. Během bělení ztrácí korálový živočich své symbiotické řasy a pigmenty, což způsobuje, že zbělá a potenciálně zemře. Bělení je silně spojeno s tepelným stresem, může ho ale způsobit také změna slanosti nebo světla.

Je důležité si uvědomit, že vybělený korál je stále živý. Pokud se podmínky zmírní, vybělené korály se mohou zotavit. Podle výzkumu se tak stalo v roce 2020. Tehdy byla s hromadným bělením korálů spojená velmi nízká úmrtnost. 

Kritická situace

Intenzita bělení korálů se podle průzkumu na jednotlivých korálech lišila. Zatímco v jižních oblastech byla míra bělení menší, v severních a středních oblastech bylo výraznější a vědci zde zaznamenali i úmrtnost korálů

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 11:00

Cantin nad situací vyjádřil extrémní znepokojení. „Prostorová stopa horka roste každý rok alarmujícím tempem. Děje se to rychleji, než se před dvaceti lety předpovídalo,“ cituje jeho slova britský The Guardian.  Uvedl, že vědci budou faktory, které letošní masivní bělení způsobily, budou vědci ještě zkoumat.

Dodal, že podle jeho zkušeností by se tak nemohlo stát bez změny klimatu. Aby útes nadále zůstal rozsáhlým a odolným ekosystémem, je prý potřeba okamžitě jednat, především snížit emise skleníkových plynů po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse