Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
13. listopadu 2022 v 10:01
Čas čtení 1:25

VIDEO: Dvě historická letadla se srazila ve vzduchu během letecké přehlídky

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Letadla z období druhé světové války byla podle expertů v dobrém stavu.

V texaském Dallasu se v sobotu srazila dvě historická vojenská letadla. Podle CNN a BBC došlo ke srážce na letecké přehlídce letadel z druhé světové války Wings Over Dallas. Srazily se bombardér Boeing B-17 Flying Fortress a stíhací letoun Bell P-63 Kingcobra. Na místo byli okamžitě vysláni záchranáři.

letecká nehoda, dallas
Zdroj: TASR/AP

Plameny a černý dým

Po srážce se letadla rozpadla na několik velkých kusů a následně spadla na zem, kde došlo k výbuchu. Ze strojů stoupaly plameny a černý dým.

Zatímco dallaský starosta Eric Johnson nepotvrdil počet obětí, odborová společnost Allied Pilots Association, která zastupuje piloty American Airlines, na Twitteru tvrdí, že zemřeli dva piloti v důchodu, kteří byli kdysi členy odborů.

Prezident Allied Pilots Association Hank Coates nedokázal říct, jak k nehodě mohlo dojít. „Manévry, které dělali, nebyly vůbec dynamické. Nazýváme je promenáda bombardérů. Není to o letadlech, mohu vám potvrdit, že ta letadla jsou skvělá a bezpečná, velmi dobře udržovaná. A piloti jsou skvěle vytrénovaní. Těžko se mi o tom mluví, protože ty lidi znám, jsou jako rodina, jsou moji dobří přátelé.“

Šéf neziskové organizace Commemorative Air Force, která přehlídku zorganizovala, novinářům na tiskovém brífinku řekl, že obě letadla byla obsazena klasicky. Na palubě B-17 má obvykle posádka čtyři nebo pět členů a P-63 je jednoosobový bojový letoun. Jména lidí však zatím nemohl říct, čeká na povolení od amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

NTSB případ vyšetřuje spolu s Federálním úřadem pro letectví (FAA). Zbývající část programu přehlídky, která měla trvat do neděle, organizátoři zrušili. Podle primátora nikdo z pozorujících na zemi nebyl zraněn.

Čtyřmotorový bombardér B-17 sehrál důležitou roli při vítězství v letecké válce proti nacistickému Německu v druhé světové válce. S pověstí tažného koně se stal jedním z nejvyráběnějších bombardérů vůbec. P-63 Kingcobra byl stíhací letoun, který vyvinula během 2. světové války společnost Bell Aircraft, ale v boji jej používalo pouze sovětské letectvo.

Domů
Sdílet
Diskuse