Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. listopadu 2022 19:19
Čas čtení 1:16

Zjisti, jak vypadají všechny podoby hate crime. Pražské divadlo hostí performativní setkání zdarma

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené
Zjisti, jak vypadají všechny podoby hate crime. Pražské divadlo hostí performativní setkání zdarma
Zdroj: Adriána Ingeli

Divadlo Venuše ve Švehlovce, organizace Prague Pride a umělecký gang Depresivní děti touží po penězích chystají na středu speciální program, který se týká fenoménu zločinu z nenávisti v jeho různých podobách. Vstupné na akci je zdarma.

Jaké jsou podoby zločinu z nenávisti? Divadlo Venuše ve Švehlovce, organizace Prague Pride a umělecký gang Depresivní děti touží po penězích dohromady vytvořily program na středeční večer, v němž se ti hate crime představí v performativním setkání v různých podobách. Nazírání na tuto problematiku společně s nabízenými řešeními zhlédneš již 16. listopadu.

13. listopadu 2022 9:39 Čas čtení 0:42 Kolik babiček potřebujeme, aby byly stvořeny dějiny? Na to odpovídá nová kniha, ve které potkáme hrdinky světových dějin Kolik babiček potřebujeme, aby byly stvořeny dějiny? Na to odpovídá nová kniha, ve které potkáme hrdinky světových dějin

Jak uvádí tisková zpráva divadla, představení proběhne v předvečer oslavy české demokracie, po měsíčním výročí střelby v queer klubu Tepláreň v Bratislavě. Tento konflikt dvou událostí, které jsou tak blízko sebe v kalendáři, ale svou náturou jsou v bezprostředním rozporu, vyvolává spoustu otázek.

„Co je zločin z nenávisti? A co je vůbec nenávist? Necítíme sami nenávist vůči zločincům, kteří se proviňují na našich komunitách? A máme si na zločiny z nenávisti zvykat, stanou se běžnou součástí naší společnosti? Jak jim zabránit? Jak se jim bránit? Jak jim nepodlehnout? Jak zastavit pandemii tohoto nového druhu špatnosti, která zaplavila celý svět? Jak naložit se strachem, který v nás takový čin vzbudí?“ stojí v tiskové zprávě.

Daniel Krejčík
Zdroj: Se svolením Michaely Škvrňákové


Během večera vystoupí známé tváře, které k situaci již měly co říci. Například herec Daniel Krejčík (náš rozhovor s Danielem najdeš zde), lidskoprávní aktivistka Lenka Králová (i s Lenkou jsme udělali rozhovor), fotograf Lukáš Houdek, básník Aleš Kauer, americká performerka Becka McFadden, operní zpěvák Michal Marhold či režisér Jakub Čermák, který byl čerstvě oceněn Cenou Divadelních novin.

Divadlo musí reagovat na současnost

Čermák byl taktéž osobou, která stála za vznikem projektu. „Jsem bytostně přesvědčený, že úkolem divadla je reagovat na současnost. Má hledat umělecké prostředky, jak reagovat na to, co nás zajímá, trápí, děsí nebo fascinuje. Střelba na dvě queer osoby před barem Tepláreň vnesla do našich životů změnu, se kterou se leckdo obtížně vyrovnává,“ vysvětlil režisér.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

„Doufám, že se nám podaří vytvořit platformu, která pomůže tento fakt sdílet. Součástí bude tedy i prostor pro publikum,“ dodal. Do žižkovského divadla bude ve středu na toto představení vstup zdarma. Začátek je naplánován na 20:00.

Lenka Králová
Zdroj: se souhlasem Lenky Králové
Domů
Sdílet
Diskuse