Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
15. listopadu 2022 v 11:09
Čas čtení 0:48

Průzkum: Hnutí ANO by ve volbách s přehledem zvítězilo. Tyto strany by se do Sněmovny nedostaly

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Průzkum: Hnutí ANO by ve volbách s přehledem zvítězilo. Tyto strany by se do Sněmovny nedostaly
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Volební model agentury Median z října 2022.

Volby by modle říjnového volebního modelu vyhrálo hnutí ANO, vyplývá to z průzkumu agentury Median. Na druhém místě by byla ODS, která oslabila o 2,5 %, následuje SPD. Piráti by ve volbách podle modelu získali 11 %, svou popularitu drží ve srovnání s minulým modelem na stejné úrovni.

Sněmovnu by podle současného volebního modelu ovládlo hnutí ANO s 31,5 %, ODS by získala 13,5 % hlasů, SPD 12 % a Piráti 11 %. Vládní koalice SPOLU, Piráti a STAN získala prostým součtem 41 % hlasů. Do Sněmovny by se znovu dostala i ČSSD s 5,5 %, strana TOP 09 by se pohybovala na hranici 5 %. Komunisté, Zelení ani Trikolóra by se do dolní komory parlamentu nedostali.

Hnutí ANO také mírně vzrostl volební potenciál, tedy počet lidí, kteří zvažují účast u voleb s tím, že by pro stranu hlasovali. Na druhou stranu kleslo voličské jádro. To představuje voliče, kteří jsou odhodlaní k volbám jít a pro stranu hlasovat. Pokles obou ukazatelů zaznamenala i ODS, u SPD klesl potenciál, jádro naopak vzrostlo na 8 %.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Voleb by se v současnosti zúčastnilo 75,5 % dotázaných, z toho 59 % si je svou účastí jistých. Pevně rozhodnuto k volbám nepřijít je 17 % dotázaných lidí. V posledních sněmovních volbách byla volební účast 65,43 %, tedy třetí nejvyšší v historii České republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse