Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
16. listopadu 2022 19:40
Čas čtení 0:46

Poškození sluchu hrozí až miliardě lidí, tvrdí nová studie. Posloucháme hudbu moc nahlas

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poškození sluchu hrozí až miliardě lidí, tvrdí nová studie. Posloucháme hudbu moc nahlas
Zdroj: Unsplash/Dollar Gill/volně k užití

Odborníci nedokážou jednoznačně určit, která sluchátka jsou pro poslech nejbezpečnější, ale doporučují používat taková, která tlumí hluk v pozadí, což může pomoci udržet hlasitost na nižší úrovni, jelikož nemusíte hudbou přehlušovat okolní hluk.

Podle studie zveřejněné v úterý v časopise BMJ Global Health je u dospívajících a mladých dospělých běžné, že poslouchají telefony, hudbu, filmy a seriály příliš nahlas a příliš dlouho.

Studie ukázala, že je kvůli tomu více než miliarda lidí ohrožena ztrátou sluchu. Informoval o tom server CNN

„Odhadli jsme, že 0,67 až 1,35 miliardy osob ve věku 12–⁠34 let na celém světě se pravděpodobně věnuje nebezpečnému poslechu, a jsou proto ohroženy ztrátou sluchu,“ uvedla hlavní autorka studie Lauren Dillard.

Vystavení se zvuku příliš vysoké hlasitosti může unavit smyslové buňky a struktury v uchu, uvedla Dillard. Pokud to trvá příliš dlouho, může dojít k jejich trvalému poškození a následné ztrátě sluchu, hučení v uších nebo obojímu.

Nebezpečné praktiky byly podle studie sledovány při používání sluchátek a také při návštěvách zábavních podniků, jako jsou koncerty, bary a kluby. Dillard upozornila, že ať už posloucháte na vlastním zařízení, nebo na koncertě, zvonění v uších je jasným znamením, že je hudba příliš hlasitá. 

Dillard uvedla, že odborníci nedokážou jednoznačně určit, která sluchátka jsou pro poslech nejbezpečnější, ale doporučují používat taková, která tlumí hluk v pozadí, což může pomoci udržet hlasitost na nižší úrovni, protože nemusíte přehlušit okolní hluk.

Domů
Sdílet
Diskuse