Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
19. listopadu 2022 13:44
Čas čtení 1:00

Můžeš si za peníze koupit štěstí? Vědci v experimentu poslali lidem přes 200 tisíc korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Můžeš si za peníze koupit štěstí? Vědci v experimentu poslali lidem přes 200 tisíc korun
Zdroj: Unsplash/Ishan seefromthesky/volně k užití

Skupina, která obdržela peníze, vykazovala vyšší úroveň štěstí.

Studie zveřejněná v časopise PNAS naznačuje, že peníze skutečně dělají lidi šťastnějšími. Vědci oslovili do experimentu 200 lidí, kterým na účet jednorázově poslali 10 tisíc dolarů (v přepočtu 235 tisíc korun), a dalších 100 lidí, kteří žádný příjem nedostali, píše NBC news.

Podmínkou bylo, že účastníci experimentu peníze utratí do tří měsíců. Výzkum během půl roku monitoroval pocity štěstí zkoumaného vzorku. Členové zkoumané skupiny každý měsíc zaznamenávali spokojenost se svým životem na stupnici od 1 do 7 a své negativní i pozitivní pocity na stupnici od 1 do 5. Účastníci zaznamenávali i to, jak a kde peníze utráceli.

Výsledky studie ukázaly, že skupina, která peníze obdržela, vykazovala vyšší úroveň štěstí i další tři měsíce.

11. listopadu 2022 11:50 Čas čtení 0:57 Kolik tě budou stát účty za elektřinu? E.ON zveřejnil nový ceník Kolik tě budou stát účty za elektřinu? E.ON zveřejnil nový ceník

Rozvojové země vs. vyspělé země

Lidé zapojení do experimentu pocházeli ze tří zemí s nízkými příjmy – Brazílie, Indonésie a Keni – a ze čtyř zemí s vysokými příjmy – z Austrálie, Kanady, ze Spojeného království a z USA. Účastníci ze zemí s nízkými příjmy byli až trojnásobně šťastnější.

Peníze do studie poskytli anonymní dárci. Ryan Dwyer, jeden z autorů studie, uvedl, že někteří lidé peníze investovali do rekonstrukce svého bydlení nebo splatili část dluhů.

Studie z minulých let tvrdily, že výhry v loterii a vyšší příjmy zajišťují pocity pohody, či dokonce lepší psychické zdraví. Zmíněné studie se ve většině případů zaměřují především na lidi s nižšími příjmy, nezaměstnané nebo lidi bez domova. V jejich případě mohou peníze poskytovat pocit stability, který jim dříve chyběl.

Vědci upozorňují, že podobné výsledky závisí na okolnostech života lidí a problémů, které penězi nemusí vyřešit.

peníze
Zdroj: Pixabay/Goumbik/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse