Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tomáš Šusták
19. listopadu 2022 17:29
Čas čtení 0:51

Ruský voják, který byl součástí brigády vraždící v Buči, žádá o azyl. Už se nechce podílet na Putinově zločinecké válce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruský voják, který byl součástí brigády vraždící v Buči, žádá o azyl. Už se nechce podílet na Putinově zločinecké válce
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd

Během války údajně ani jednou nevystřelil.

Ruský voják Nikita Čibrin požádal v Madridu o politický azyl. Člen 64. motostřelecké brigády se už prý nechce podílet na „Putinově zločinecké válce“, jak ji sám nazval. Informují o tom deník The Guardian a The Moscow Times.

Voják po příletu do španělského hlavního města uvedl, že je ochoten svědčit před mezinárodním soudem o všem, co na Ukrajině zažil. „Nemám co skrývat. Toto je zločinecká válka, kterou Rusko začalo. Chci udělat všechno, co se dá, aby to skončilo,“ řekl Čibrin.

18. listopadu 2022 19:10 Čas čtení 2:04 Příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, by mohl být prodloužen do března Příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, by mohl být prodloužen do března

O jeho svědectví bude zřejmě velký zájem, jelikož byl součástí brigády, která zmasakrovala ukrajinské civilisty ve městě Buča. Jakoukoli vinu však popírá, podle vlastních slov ze zbraně během války ani jednou nevystřelil.

Buča
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Válečné zločiny v Buči prý na vlastní oči neviděl. Uvedl jen, že se mezi vojáky šířily různé fámy o sexuálních zločinech a vraždění civilistů. Přesto byl očitým svědkem rabování. „Brali všechno. Pračky, elektroniku, prostě všechno.“

Morálku ve své jednotce popsal jako extrémně nízkou, což jen potvrzuje zprávy o stavu ruské armády. „Každý se snažil najít způsob, jak se dostat z armády pryč. Ale naši velitelé nám vyhrožovali, že nás zastřelí, pokud dezertujeme,“ dodal Čibrin.

Z Ukrajiny se mu podařilo uprchnout v červnu, když se schoval v zásobovacím kamionu, který jel do Ruska vyzvednout jídlo. Odtud se postupně dostal dál, až skončil na madridském letišti. 

Domů
Sdílet
Diskuse