Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. listopadu 2022 9:08
Čas čtení 1:21

Muž v Kataru si spletl státní vlajku s LGBTQ+ vlajkou. Incident natočil novinář, policie mu mobil zabavila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muž v Kataru si spletl státní vlajku s LGBTQ+ vlajkou. Incident natočil novinář, policie mu mobil zabavila
Zdroj: Flickr/volně k užití

Šlo o vlajku brazilského spolkového státu Pernambuco.

Brazilský novinář Victor Pereira na Twitteru informoval o incidentu, který se mu stal na právě probíhajícím mistroství světa v Kataru. Tamní policie mu zabavila mobil poté, co na něj novinář natočil negativní reakci jednoho z návštěvníků stadionu. Ten si spletl vlajku brazilského státu Pernambuco s vlajkou LGBTQ+. 

LGBTQ+ lidé jsou prý vítáni, realita je ale odlišná

Muž, kterého Pereira po úterním zápase Saudské Arábie a Argentiny natočil, si podle vyjádření novináře spletl vlajku státu Pernambuco s duhovou vlajkou, symbolem LGBTQ+ lidí. Pernambucká vlajka zobrazuje duhu, ale jen v červené, žluté a zelené barvě, k tomu se na ní nachází červený kříž a hvězda.

„Tento muž v bílých šatech popadl vlajku, shodil ji na zem a začal po ní dupat. Vzal jsem si telefon, abych ho natočil, ale on mi ho vytrhl z ruky a řekl, že mi ho vrátí, jen když video vymažu,“ popsal Pereira na Twitteru.

Ke střetu se následně přidal tamní policista. Vzal si Pereirův telefon a přikázal mu, aby video smazal. Brazilský novinář tak učinil, aby zařízení dostal zpět. 

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

V Kataru je homosexualita zakázaná a země před zahájením šampionátu čelila kritice ze strany veřejnosti i fotbalové komunity v souvislosti se svým postojem k LGBTQ+ lidem. Jeden z organizátorů šampionátu ale v říjnu uvedl, že jsou LGBTQ+ lidé vítáni a nebude jim hrozit žádné nebezpečí. Stejnopohlavní páry se podle jeho slov mohou držet za ruce a postih nebude hrozit ani za vlajku či jiné duhové symboly.

Jenže realita přímo na místě je zatím zcela odlišná. Stanice Sky News upozornila na případ amerického novináře, který byl v pondělí krátce zadržen poté, co chtěl navštívit stadion v tričku s duhovým motivem. I on uvedl, že mu byl zabaven telefon. Problém měli i fanoušci Walesu, kteří si nemohli obléct duhové kloboučky. Bylo jim prý řečeno, že jde o zakázaný symbol. 

Domů
Sdílet
Diskuse