Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 1:12

Důchody čeká změna, věk odchodu do penze se zvýší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchody čeká změna, věk odchodu do penze se zvýší
Zdroj: Stockvault/volně k užití

Plány na změny chystá Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Důchody v Česku zřejmě čekají změny. Tou nejvýraznější je plánovaný pozdější odchod do důchodu. Ten by se měl zvýšit a do penze by lidé měli odcházet ve věku 68 let. Vyplývá to z pracovních návrhů Ministerstva práce a sociálních věcí, o kterých informoval server Seznam Zprávy.

Zvýšení odchodu do důchodu a snížení penzí

„Z pracovních návrhů ministerstva vyplývá, že věk odchodu do penze by se mohl v budoucnu odstropovat. Z 65 let by se v průběhu příštích dekád mohl posunout až na 68 let. Zvyšoval by se nikoli revolučně, skokově, ale pozvolným tempem o jeden měsíc za rok. Materiál počítá s roky 2034 až 2070,“píší Seznam Zprávy.

Podle dalších propočtů by se změny týkaly také snížení penzí budoucích důchodců. Podle materiálu by nešlo o radikální ani nárazové, ani absolutní snížení penzí. „MPSV vyčísluje dopady v krátkém, středním i dlouhodobém horizontu. Zjišťujeme tedy veškeré potřebné podklady, abychom podrobně mohli posoudit potenciál těchto opatření právě směrem k posílení finanční udržitelnosti. Případné další kroky se mohou objevit v rámci debat nad celkovou podobou důchodové reformy. Tu chceme předložit v druhé polovině příštího roku,“řekl serveru Echo vedoucí oddělení komunikace MPSV Jakub Augusta.

Kolik peněz v rámci starobního důchodu ti stát bude posílat? I když se tě důchod ještě nejspíš netýká, je dobré vědět, jak na tom člověk je a kolik let ještě musí pracovat, aby dostal alespoň trochu uspokojivou částku. Odpověď na tuto otázku nalezneš v aplikaci po propočtech kalkulačky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jak se do ní přihlásit a jak s ní pracovat jsme popsali v tomto článku.

Od roku 2018 činí nejvyšší důchodový věk 65 let. U žen se věková hranice může snížit podle počtu vychovaných dětí. Pokud například žena narozená v roce 1965 vychovala tři až čtyři děti, může do důchodu v 63 letech a dvou měsících. Kompletní tabulku najdeš na stránkách ČSSZ.

Domů
Sdílet
Diskuse