Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
25. listopadu 2022 15:27
Čas čtení 0:57

Karel Janeček se mezi kandidáty do volby prezidenta nedostal. Přes 30 procent jeho podpisů bylo neplatných

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Karel Janeček se mezi kandidáty do volby prezidenta nedostal. Přes 30 procent jeho podpisů bylo neplatných
Zdroj: ČTK/Doležal Michal

Ministerstvo vnitra oznámilo platné kandidáty na prezidenta. Ze 21 přihlášených kandidátů se jich do registrace k přímé volbě dostalo pouze 9. Zbylých 12 mělo chyby ve formulářích či málo podpisů.

Mezi lidi, kteří chtěli kandidovat, ale do registrace k přímé volbě se nedostali, patří například Karel Janeček, ale i Karel Diviš. Oba měli v kontrolním vzorku odevzdaných podpisů větší chybovost než tři povolená procenta.

Karel Janeček měl chybovost přes 30 % a Karel Diviš 19 %. Oběma se tak odečetla část odevzdaných podpisů a na zákonný limit 50 tisíc nedosáhli. Karlu Janečkovi chybělo po odečtení 1920 podpisů a Karlu Divišovi pouhých 101 hlasů. Všichni odmítnutí se však mohou do příští středy odvolat k soudu. Jejich rozhodnutí redakce zjišťuje.

Nejpozději do 16. prosince Státní volební komise vylosuje čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky kandidátů a kandidátek. První kolo volby proběhne v pátek 13. ledna 2023 od 14:00 hodin do 22:00 hodin. Potenciální druhé kolo voleb se bude konat o 14 dní později.

Seznam kandidátů a kandidátek, které ministerstvo uznalo:
Andrej Babiš
Jaroslav Bašta
Pavel Fischer
Marek Hilšer
Danuše Nerudová
Petr Pavel
Denisa Rohanová
Josef Středula
Tomáš Zima

Uchazeče a uchazečky podpořil Senát i občané a občanky

Mezi devět kandidátů, jejichž jména na hlasovacích lístcích v lednu určitě uvidíme, patří Andrej Babiš, který měl podporu 51 poslanců, Jaroslav Bašta, který měl podporu 20 poslanců, Pavel Fischer s podporou 30 senátorů a Marek Hilšer s podporou 13 senátorů. 

2. června 2023 10:49 Čas čtení 1:51 Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

Dále Danuše Nerudová, jež byla zvolena navrhujícími občany a přinesla 82 413 podpisů, Petr Pavel, který byl také zvolen navrhujícími občany a přinesl 81 083 podpisů, Denisa Rohanová, již podpořilo 20 poslanců, Josef Středula s podporou 11 senátorů a Tomáš Zima s podporou 13 senátorů.

Domů
Sdílet
Diskuse