Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
26. listopadu 2022 15:30
Čas čtení 0:58

V Praze na Letné demonstrují lidé proti vládě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Demonstranti se vymezují proti drahotě, ale i migraci a vládě.

Až tisícovka lidí se v sobotu odpoledne zúčastnila protivládní demonstrace na pražské Letné, odhadl na místě zpravodaj ČTK. Přinesli si s sebou vlajky nebo hesla proti kabinetu Petra Fialy (ODS) či Spojeným státům americkým. Na akci, kterou pořádá spolek Národní rada obnovy, demonstrují za nízké ceny energií a potravin nebo za snížení inflace.

Akce začala krátce po 14:00, podle zpravodaje ČTK byly v té době na Letné řádově stovky lidí, další přicházeli. Na projevy organizátorů čekali s českými vlajkami, symboly Moravy i transparenty, na kterých měli například napsáno „Základny USA do USA a bude mír“, „Stop vládě“ nebo „Fialo, to stačí, jste váleční štváči“.

Organizátoři demonstrace chtějí na Letné předložit seznam 20 požadavků na vládu. Jsou mezi nimi například snížení koncové ceny elektřiny na 100 euro za megawatthodinu, odvolání vedení ČEZu a Energetického regulačního úřadu, ukončení obchodování elektřiny na lipské burze nebo pokračování v dodávkách ruské ropy do Česka. Odmítají také účast Česka v jakémkoli „vojenském paktu“ nebo chtějí vznik pohraniční policie.

Demonstrace, letná, praha
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Organizátoři akce o sobě na svém webu tvrdí, že netvoří projekt, který by měl politické ambice. „Chceme být alternativou ke krokům či nekrokům vlády, která nedokázala ČR vyvést z energetické, ekologické a ekonomické krize. Záleží nám na nápravě současné situace,“ uvedli.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

Pořádáním protivládních demonstrací se v posledních měsících proslavil Ladislav Vrabel. Jím pořádané akce v minulosti podporovali i třeba Vladimír Štěpán a Ivan Noveský, kteří patří mezi členy dnes demonstrující Národní rady obnovy. Na demonstraci 28. října jim ale Vrabel zapověděl účast.

Domů
Sdílet
Diskuse