Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. listopadu 2022 11:41
Čas čtení 0:54

„Gaslighting“ je slovem letošního roku. Víš, co znamená?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Gaslighting“ je slovem letošního roku. Víš, co znamená?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Vyhledávání termínu „gaslighting“ se během roku 2022 zvýšilo o 1 740 %.

Gaslighting je nenápadná technika manipulace, jejímž cílem je získat nad životem druhého jedince plnou kontrolu. Postupně (a mnohdy dlouhodobě) podkopává důvěru oběti ve vlastní schopnost rozlišovat pravdu od lži, dobro od zla nebo skutečnost od představy. Tak, aby se oběti cítily jako „blázni“. Gaslighteři a gaslighterky manipulují s jejich realitou a oběti se na nich stávají nevědomky patologicky závislé. Jak manipulaci rozpoznat a jak se proti ní bránit, jsme detailně popsali v tomto článku.

Gaslighting je nehmatatelný. Když vám někdo nadává nebo vás zamyká doma, tak to můžete snadněji pojmenovat. Není to stejné, jako když někdo zpochybňuje vaši realitu, vás, vaše duševní zdraví nebo vaši kapacitu zvládat každodenní věci.

- ROSA – centrum pro ženy

21. srpna 2022 8:30 Čas čtení 8:04 Gaslighting: Jak poznám, že se mnou partner manipuluje? Gaslighting: Jak poznám, že se mnou partner manipuluje?

Slovo se vyhledává o tisíc procent častěji

Tato manipulační technika se zároveň stala podle amerického slovníku Merriam-Webster slovem roku 2022. Počet vyhledávání pojmu na výkladovém webu merriam-webster.com vzrostl v roce 2022 o 1 740 % oproti předchozímu roku, uvádí deník The Guardian. A nejen to, slovo gaslighting se hledalo každý den v roce.

„Je to slovo, které se v anglickém jazyce rozšířilo tak rychle, a to zejména v posledních čtyřech letech, že mě a mnohé z nás vlastně překvapilo,“ popsal hlavní editor Merriam-Websteru Peter Sokolowski.

Společnost Merriam-Webster vybírá slovo roku výhradně na základě svých dat – tedy podle nejčastějších vyhledávání. Na dalších příčkách se umístila například slova: oligarcha, omicron, kodifikovat, LGBTQIA, vnímající (sentient), jílovité (loamy) či královna choť.

Domů
Sdílet
Diskuse