Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
29. listopadu 2022 v 22:24
Čas čtení 1:52

Češka Alena Krajtlová získala Řád britského impéria (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češka Alena Krajtlová získala Řád britského impéria (Aktualizováno)
Zdroj: Britské velvyslanectví v Praze

Krajtlová se podílí na činnosti britského vojenského poradního a výcvikového týmu (BMATT) působícího v Česku.

Aktualizováno 30. listopadu 9:44 –⁠ Britský velvyslanec Nick Archer dnes předal Češce Aleně Krajtlové Řád britského impéria. Krajtlová dostala ocenění za přínos britským mezinárodním výcvikovým programům v oblasti obrany a bezpečnosti. Krajtlová se podílí na činnosti britského vojenského poradního a výcvikového týmu (BMATT) působícího v Česku.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření britského velvyslance v Česku. 

Krajtlová: ocenění mě překvapilo

„MATT je centrální částí obranného partnerství našich dvou zemí, kdy spolupracujeme při výcviku ozbrojených sil spřátelených zemí. A nyní v konfliktu na Ukrajině vidíme, jak je důležité, aby se současní spojenci a možní budoucí spojenci naučili bojovat moderním způsobem,“ řekl Archer ČTK. „BMATT by nemohl uspět bez skvělých lidí a Alena (Krajtlová) je příkladem jednoho z těch nejlepších,“ dodal a zdůraznil, že je to teprve podruhé během jeho pětiletého působení v Praze, kdy někomu může předat Řád britského impéria.

Krajtlová působí v BMATT 15 let a jejím úkolem je komunikovat se zastupitelskými úřady partnerských zemí, nabírat studenty do výcvikových kurzů a starat se o fungování těchto kurzů. Udělení řádu ji překvapilo. „Toto ocenění dostávají výjimeční lidé a já se necítím výjimečně. Jsem hrozně pyšná sama na sebe a jsem velice poctěná,“ uvedla pro ČTK.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Královna Alžběta II. se letos rozhodla udělit Řád britského impéria (MBE) Aleně Krajtlové za přínos britským mezinárodním výcvikovým programům v oblasti obrany a bezpečnosti. Bylo mi ctí Aleně jménem Jeho Veličenstva krále řád předat,“uvedl ve středu britský velvyslanec Nick Archer.

Řád britského impéria se uděluje za zásluhy v humanitních a přírodních vědách, ve veřejné službě (s výjimkou státní správy), v charitativních a sociálních programech. Vyznamenání založil král Jiří V. v roce 1917, aby ocenil práci lidí, kteří se přímo neúčastnili bojových akcí na bojištích první světové války, ale významně přispěli k posílení moci britského impéria.
Vojenská skupina řádu je určena pro důstojníky za zásluhy v míru. Řád má pět tříd, Krajtlová získala ocenění ve třídě člen (MBE). Ocenění ve stejné třídě získala za Archerova působení v Praze bývalá ředitelka Britské obchodní komory v ČR Marcela Černochová. V minulosti byl vyznamenán například literární historik a překladatel Martin Hilský.

BMATT působí v České republice na základě Memoranda o porozumění mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska o zřízení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu pro střední a východní Evropu ze 25. července 2000. 

3. května 2024 v 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Hlavním úkolem týmu, který se skládá ze 26 důstojníků, praporčíků a rotmistrů vybraných z královského námořnictva, pozemních a vzdušných sil, je asistence při rozvoji profesionálních armád a zvláště profesionálního sboru praporčíků a rotmistrů. BMATT organizuje tříměsíční kurzy, kterými ve Vyškově každoročně projde až 600 vojáků.

Domů
Sdílet
Diskuse