Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. listopadu 2022 13:22
Čas čtení 0:50

Kvalita ovzduší v Česku se může letos zhoršit, varuje ČHMÚ

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kvalita ovzduší v Česku se může letos zhoršit, varuje ČHMÚ
Zdroj: Unsplash/Chris LeBoutillier/volně k užití

Meteorologové varují před zhoršenou kvalitou ovzduší v souvislosti s alternativním vytápěním domů.

Český hydrometeorologický ústav předpokládá, že se letos může zhoršit ovzduší. Podílí se na tom energetická krize. Lidé budou podle meteorologů více topit dřevem a uhlím, aby ušetřili. Právě to by mohlo do ovzduší uvolňovat rakovinotvorné látky. Kvalita ovzduší se přitom od roku 2017 postupně zlepšovala. ČHMÚ o tom informoval na svých stránkách.

V rámci kampaně zaměřené na hodnocení kvality ovzduší v malých obcích monitoruje koncentrace znečišťujících látek v osmi českých obcích. Mezi sledované látky patří suspendované částice, karcinogenní benzo(a)pyren a těžké kovy.

„Vzhledem k tomu, že lokální vytápění domácností je naprosto dominantním zdrojem (cca 98 %) benzo(a)pyrenu, je sledování úrovní znečišťujících látek v malých sídlech prioritou pro hodnocení kvality ovzduší v Česku,“ přibližuje Jan Macoun, ředitel Úseku kvality ovzduší ČHMÚ.

Znečištění může ovlivnit i kvalitu piva 

Nejhorší pro kvalitu ovzduší by podle vedoucího oddělení kvality ovzduší ČHMÚ v Brně Jáchyma Brzeziny bylo dlouhé období chladných dní společně s malou rychlostí větru a absencí srážek. „Naopak v případě teplejší zimy a absence inverzního počasí lze očekávat i nižší emise z vytápění, a tedy lepší kvalitu ovzduší,“ řekl Brzezina.

Znečištění lze podle meteorologů ovlivnit například kvalitou paliva, druhem kotle i nastavením teploty vytápění. ČHMÚ se bude problematice znečištění dále věnovat, dokud nebude mít k dispozici konkrétní hodnoty znečišťujících látek, naměřené během letošní zimy.

Domů
Sdílet
Diskuse