Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
30. listopadu 2022 12:21
Čas čtení 1:13

Karel Diviš podal stížnost proti vyřazení z prezidentské volby, Janeček se chystá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Kandidáti a kandidátky mohou proti rozhodnutí Ministerstva vnitra o stažení jejich kandidatury podat stížnost. Učinil tak Diviš, Janeček se na to chystá.

Podnikatel Karel Diviš v úterý podal Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) stížnost proti vyřazení z prezidentské volby. ČTK to dnes sdělila jeho asistentka Renáta Plšková. Ministerstvo vnitra podle Diviše podhodnotilo celkový počet odevzdaných podpisů občanů a také chybně některé z nich neuznalo. Stížnost chce ve středu podat také další vyřazený kandidát, podnikatel Karel Janeček.

Vnitro minulý týden odmítlo registraci 12 ze 21 přihlášených uchazečů o kandidaturu na Hrad, zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu. Vnitro započítalo Divišovi 49 884 podpisů ze 63 210, Janečkovi 48 091 ze 74 208. Pro zaregistrování přihlášky bylo zapotřebí minimálně 50 000 platných podpisů. Odmítnutí kandidáti mají dnes poslední šanci rozhodnutí u NSS napadnout. Diviš ve stížnosti rozporuje celkový počet hlasů započítaný vnitrem, ale také některé vyškrtnuté podpisy.

Karel Diviš
Zdroj: Karel Diviš/propagační materiál

„Ministerstvo chybovost vzorku promítlo do celkového počtu odevzdaných podpisů, který je ale ve skutečnosti o více než tisícovku vyšší, než úředníci uvádějí,“ uvedl Diviš v tiskové zprávě.

2. června 2023 10:49 Čas čtení 1:51 Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

Jeho týmu se navíc podařilo ověřit některé vyřazené podpisy, u kterých bylo možné kvůli horší čitelnosti zaměnit například číslovky nula, šest a osm. „Ručním ověřením v databázi šlo snadno ověřit, že tito lidé existují a jsou v evidenci obyvatel. Toto ruční hledání by přitom podle vlastní vydané metodiky dělat měli,“ uvedl Diviš. Věří, že u soudu uspěje, takže pokračuje v kampani.

karel janeček
Zdroj: ČTK/Doležal Michal

Janeček na Facebooku napsal, že do Brna na NSS dnes ráno vyráží vlakem. „Pevně věřím, že překontrolování všech sesbíraných podpisů je jedinou možnou cestou, jak se dobrat pravdy,“ uvedl. Dříve řekl, že nečitelné a špatně vyplněné podpisy jeho tým předem vyřadil a vysokou chybovost zjištěnou vnitrem nelze statisticky vysvětlit.

Vnitro minulý pátek k volbám připustilo devět kandidátů včetně hlavních favoritů, jimiž jsou podle průzkumů bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Domů
Sdílet
Diskuse