Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. listopadu 2022 v 16:59
Čas čtení 1:42

Íránské jednotky měly zastřelit muže, který zahoukal v autě na oslavu výhry USA nad Íránem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránské jednotky měly zastřelit muže, který zahoukal v autě na oslavu výhry USA nad Íránem
Zdroj: TASR/AP

Sedmadvacetiletý Mehran Sammak se měl stát obětí režimních milicí poté, co v autě zahoukal na oslavu porážky Íránu Spojenými státy v posledním zápase perské reprezentace na turnaji v Kataru.

Íránský fotbalový fanoušek měl být zavražděn po včerejším prohraném utkání Íránu se Spojenými státy poté, co zahoukal klaksonem v autě na oslavu vítězství USA. Informovala o tom lokální média včetně íránských novinářů na sociálních sítích. Obětí se měl stát sedmadvacetiletý Mehran Sammak, jehož údajně zastřelily íránské milice ve městě Anzali na severu země.

29. listopadu 2022 v 12:33 Čas čtení 0:57 Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu

Stačilo zahoukat a byl z toho problém. Na poslední zápas skupiny íránských fotbalistů proti Spojeným státům se chystala reagovat spousta Íránců. Nejen kvůli samotnému zápasu, ale také kvůli probíhající tenzi a protestům proti režimu.

Dle íránských médií se proto vládní agenti připravovali na dva scénáře: prvním mělo být veselí v ulicích, kdyby Írán porazil USA a reprezentace by se dostala do vyřazovací fáze turnaje. Druhým měl být zákrok proti těm, kteří by chtěli oslavovat úspěch soupeře.

O vášních, které zápas budil, jsme tě informovali i včera. Americká fotbalová federace na svých sociálních sítích změnila íránskou vlajku, aby vyjádřila podporu protestujícím v Íránu bojujícím za základní lidská práva, pročež íránská státní média vyzvala k vyřazení USA z mistrovství světa v Kataru 2022. To se přeneslo i k americkým hráčům, kteří museli odpovídat na nepříjemné otázky perských novinářů.

Smrt za houknutí

Nakonec ale přišlo i na střelbu, zejména v kurdských městech, kde lidé vyšli do ulic oslavovat prohru íránského týmu. Za houknutí v autě „dostal kulku“ Mehran Sammak. Měl být střelen do hlavy íránskými bezpečnostními složkami. Zemřel o hodinu později v jedné z lokálních nemocnic.

Novinář Pouria Zeraati na Twitteru informoval o tom, že před zápasem měl Semmak napsat vzkaz, že „ať už zápas dopadne jakkoliv, užijme si jej společně“. Na síť následně zavěsil fotografie jeho údajného auta, které mělo prostřelené zadní sklo. K tomu dodal, že je na jeho rodinu tlačeno íránskou rozvědkou, aby jeho pohřeb udržela v tajnosti.

Ďábelské praktiky

Íránský duchovní režim ájatolláha Sajjida Alího Chameneího se snaží od té doby, co propukly protesty po smrti íránské ženy Mahsy Amini kvůli špatně nasazené pokrývce hlavy, udržet protesty v zemi pod kontrolou i za cenu krutého vraždění.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Těm, kteří vycestovali na fotbalové mistrovství světa, vystavil varovný prst v podobě možných represálií v momentě, kdy se budou chovat špatně. Rodinám fotbalového týmu zase vyhrožovali vězením i mučením, pokud se hráči „nebudou správně chovat“. Podle CNN to byla reakce na první zápas Íránu proti Anglii, kdy hráči nezpívali státní hymnu.

Domů
Sdílet
Diskuse