Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
3. prosince 2022 13:33
Čas čtení 1:48

Olomoučan vydržel šlapat 24 hodin na spinningovém kole. „Bylo to o tom se jenom kousnout,“ řekl

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Olomoučan vydržel šlapat 24 hodin na spinningovém kole. „Bylo to o tom se jenom kousnout,“ řekl
Zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Olomoučan Michal Sláma zdolal český rekord v nonstop jízdě na spinningovém kole. Ze sedla sesedl v sobotu v 10:00, přesně po 24 hodinách.

Šlapat vydržel bez jediné přestávky i po celou noc, lidé jej sledovali a povzbuzovali v přímém přenosu nebo za výlohou posilovny na Masarykově třídě, na kterou psali od pátečních 10:00 vzkazy. Extrémní sportovní výkon byl vyvrcholením dobročinné sbírky, kterou Sláma uspořádal pro vybrané dětské kliniky. Po dobu jeho šlapání na kole přispěli lidé dalšími 12 tisíci korunami, dosud se nepodařilo vybrat více než 72 tisíc korun, píše ČTK.

23. října 2022 6:00 Čas čtení 7:27 Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit?

Sláma na kolo usedl v triku s nápisem bolest je fake, po celou dobu si udržoval průměrnou rychlost mezi deseti až 15 kilometry, po dobu šlapání pil, jedl i vykonával všechny nezbytné potřeby. ČTK před zahájením vytrvalostní jízdy řekl, že se na výkon fyzicky už nijak nepřipravoval – je totiž trenérem v posilovně, bylo to podle něj spíše o hlavě. „Nejhorší krizi jsem měl v pátek kolem 16:00, začalo mě hodně bolet koleno. Na noc už jsem byl připravený, zkoušel jsem dvanáctihodinovou noční jízdu. Bylo to o tom se jenom kousnout,“ řekl ČTK Sláma. „Je to skvělý pocit, že se to podařilo,“ podotkl.

Vydrž, Prťka!

Čas si krátil různě. „Občas jsem při tom koukal na fotbal nebo si zahrál Spidermana, musel jsem ale u toho střídat pozice na kole,“ doplnil. Velkou podporu měl od lidí osobně i na kanále YouTube, kde se přímý přenos vysílal. Lidé mu psali vzkazy, že mu drží palce, a vyjadřovali také respekt.

Nechyběly ani humorné vzkazy. „Právě jsem se vrátil z masáže a dávám si relax u toho, jak šlapeš,“ psal jeden z fanoušků. „Neuvěřitelnej! Člověk se vzbudí a ty pořád šlapeš! Už to máš skoro za sebou. Vydrž, Prťka!“ napsala v sobotu ráno kolem 06:00 fanynka. „Zapnu přenos a ty vypadáš líp než já teď po ránu. Skoro bych si tipl, že bys jel klidně dál. Kámo, smekám až k zemi,“ vzkázal další. Vzkazy psali fixami lidé i na výlohu posilovny. „Vyhrál jsi větší bitvu! Bude fajn,“ stálo tam například.

Pomoc onkologickým pacientům

Sportovní výkon měl zároveň upozornit na dobročinnou sbírku Pomáháme ON|KOLO|GICKÝM pacientům určenou pro dětské kliniky fakultních nemocnic v Olomouci a v Praze-Motole. Lidé do ní dosud přispěli 72 250 korun, cílem je vybrat 200 tisíc korun. Sbírka na platformě Znesnáze 21 potrvá ještě 13 dní. Peníze budou využity k vybavení dětských heren na klinikách a úhradě dalších aktivit, které mohou dětem zpříjemnit náročné období hospitalizace.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Pomoc malým onkologickým pacientům si Sláma vybral záměrně – sám se totiž v jejich kůži ocitl ve třech letech, kdy mu byl diagnostikován Wilmsův tumor, poměrně vzácný ledvinový nádor postihující obzvláště děti předškolního věku. Nádor napadl okolní lymfatické uzliny a metastazoval do plic. Na poslední chvíli podstoupil v pražském Motole operaci, která mu dala druhou šanci na život, přišel však o ledvinu. Sbírka je tak zároveň i poděkováním lékařům a sestrám za jejich péči.

Domů
Sdílet
Diskuse