Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2022 6:00
Čas čtení 7:27
Adéla Ježková

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit?

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit?
Zdroj: Profimedia
REFRESHER ROZHOVORY O RAKOVINĚ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rakovina prsu je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění u žen, léčbu jich ročně zahájí tisíce.

„Onemocněla jsem v roce 2019 ve 31 letech. Ještě předtím jsem ale vozila na chemoterapie svoji kolegyni Dášu, která rakovinou onemocněla tentýž rok v lednu. Dáša je stejně stará jako má maminka, tudíž se mě to hodně dotýkalo. Často mi říkala, ať si také kontroluji prsa. Já jsem jí ale odpovídala, že jsem ještě mladá. Mě se to přece netýká,“ popisuje svou žitou zkušenost Kateřina Uličková, která je součástí projektu Aliance žen s rakovinou prsu s názvem Bellisky – mladé ženy s rakovinou prsu.
 
Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) byl v roce 2017 v Česku právě karcinom prsu společně se zhoubným nádorem prostaty druhým nejčastějším nádorem. Každý rok zahájí onkologickou léčbu kolem 7 000 žen a přibližně 1 600 zemře. Přestože míra úmrtí klesá, počet pacientek se každý rok zvyšuje. Jak ovšem upozorňuje Národní zdravotnický informační portál (NZIP), vysokou incidenci zhoubných nádorů prsu mají všechny vyspělé země. Přibližně v 1 % případů se zhoubné nádory prsu vyskytují i u mužů.

Doporučeno
Bolestivá menstruace není normální. Řešte problémy včas, radí ženám spolek Endotalks Bolestivá menstruace není normální. Řešte problémy včas, radí ženám spolek Endotalks 11. dubna 2022 7:00

Rakovinou prsu ve velké míře onemocní ženy v produktivním věku – „typický“ věk v Česku je sice v rozmezí 60 až 74 let, ale až 35 % ze všech pacientek je mladších 60 let. Zhoubné nádory se ovšem nevyhýbají ani mladým ženám, Kateřina a všechny členky projektu Bellis jsou toho příkladem. Důležitá je proto prevence, na kterou upozorňuje kampaň „Říjen v růžové“, která v Česku funguje již od roku 2010. Právě říjen je totiž měsícem boje proti rakovině prsu, jehož symbolem se kromě růžové barvy stala i růžová stužka.
 
Růžový říjen vyzývá, ať si dospělé ženy všech věkových kategorií pravidelně kontrolují svá prsa, sahají si na ně a provádí samovyšetření. Záchyt zhoubného nádoru v raném stadiu totiž zvyšuje nejenom naději na dobrý výsledek léčby, ale i na přežití. Přestože ještě v roce 2009 tvořil záchyt těchto raných fází u žen s rakovinou prsu zhruba 38 %, v roce 2018 už to bylo o deset procent více. Až 90 % žen, u nichž je nádor odhalen včas, tak může být díky současným léčebným postupům uzdraveno. Na bezplatné preventivní mamografické vyšetření mají ovšem ženy nárok až od 45 let věku. Některé pojišťovny ale přispívají i svým mladším klientkám.

Masarykův onkologický ústav:
Zaznamenala jsi nějakou z těchto změn? Nech se raději vyšetřit odborníkem.
–⁠      hmatný útvar, bulka nebo zatuhnutí v prsu
–⁠      zvětšení nebo změna tvaru a velikosti prsu
–⁠      zvětšení mízní uzliny v podpažní jamce
–⁠      zduření nebo zdrsnění kůže prsu
–⁠      změna barvy kůže prsu
–⁠      vtažení bradavky s výtokem nebo bez výtoku

Jsem přece ještě mladá, rakovina prsu se mě netýká

Díky samovyšetření objevila nádor v brzkém stadiu i Kateřina. „Byla jsem hodně aktivní, pořád jsem lítala někde po horách. Jednou jsem ovšem přišla domů z lyží a ve sprše jsem si sáhla na prsa tak, jak mi radila Dáša. Nahmatala jsem bulku. Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaká modřina z lyžování, a nepřikládala tomu velkou váhu. Bulka tam ale byla pořád a už mi nedala spát,“ popisuje. Zašla proto nejdřív za svým gynekologem a od něj rovnou do nejbližší mamologické ambulance v Ostravě. „Paní doktorce se sono nezdálo a pozvala mě za další tři dny na biopsii. Poté to vzalo velký spád,“ dodává Kateřina.

kateřina uličková
Zdroj: se svolením Kateřiny Uličkové

Do ordinace přišla pro výsledky s úsměvem na rtech. Opakovala si, že se nic neděje a všechno bude v pořádku. „Když mě ale sestřička v čekárně oslovila: ,Dobrý den, paní Uličková,‘ zpozorněla jsem. Viděla mě totiž podruhé v životě a už si pamatovala mé jméno, to bylo zvláštní,“ vzpomíná Kateřina. Po vstupu do ordinace jí lékařka pokynula, ať se posadí. Neměla pro ni dobré zprávy.
 
„Zarytě jsem seděla a neuronila ani slzu, asi z toho šoku. Musela jsem si vzít tužku a papír a všechno, co mi paní doktorka říkala, si napsat. Nebyla jsem schopná vnímat. V hlavě mi šrotovalo, co se bude dít. Proč já?“ popisuje.

Doporučeno
Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem 10. srpna 2022 6:00

Více podobných článků můžeme dělat jen s tvojí podporou, přidej se do klubu Refresher+.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

V článku se dozvíš:

  • Jak na samovyšetření prsu;
  • jak u Kateřiny probíhala chemoterapie;
  • jaké možnosti má žena s rakovinou, která chce mít v budoucnu děti;
  • proč některé ženy vnímají rakovinu jako „útok na ženskost“;
  • o projektu Bellis, který ženám s rakovinou vzkazuje, že „na to nejsou samy“.
Domů
Sdílet
Diskuse