Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2022 11:30
Čas čtení 11:04
Adéla Ježková

Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít

Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů
REFRESHER ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Připadala jsem si jako otrok, loutka, nesvéprávná bytost,“ popsala svou zkušenost s porodnickým násilím Anna.

Nerespekt, hrubé zacházení, paternalismus, nekonsenzuální nástřihy, skákání po břiše... O „teoretickém“ porodnickém násilí už Refresher psal v první části dvoudílné série.

Doporučeno
Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází 18. února 2022 7:00

Ze studie Světové zdravotnické organizace (WHO) ve čtyřech zemích z roku 2019 vyplývá, že více než třetina žen se během porodu setkává se špatným zacházením ve zdravotnických zařízeních, nejčastěji se jednalo o fyzické a psychické násilí a diskriminaci.

Zneužívání žen během porodu, známé také jako porodnické násilí ale zůstává z velké části nezdokumentované a nemluví se o něm.

Mnohdy chybí „hmatatelné důkazy“ a ženy získají sílu se bránit, až když už je pozdě. Za násilí, které se odehrává pod záštitou „nejnižší kojenecké úmrtnosti v Evropě“, tak často není nikdo potrestán. Refresher dal prostor ženám, které si z porodu odnesly šrámy na duši.

ANNA: Poškodili synkův příchod na svět

„Do porodnice jsem se bála, znala jsem všechny ty hrozné příběhy. Ale ještě víc jsem se bála rodit doma,“ otevírá svou zkušenost s porodnickým násilím Anna.

Do porodnice si s sebou vzala porodní přání, ve kterých kladla důraz hlavně na informovaný souhlas, bez kterého si nepřála žádné zásahy. Takřka všechna její porodní přání byla ale porušena.

porod
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

„Mám několik zásadních okamžiku, které považuji za násilí. První, když mi porodní asistentka dělala vaginální vyšetření a dospěla k názoru, že bude dobře takzvaně „přetáhnout branku“, čili násilně roztáhnout poslední zbytek čípku, aby jim prošla hlavička. Já jsem s tím nesouhlasila, to nestačilo. S rukou ve mně mě přemlouvala a přesvědčovala, že to udělá. Prosila jsem a snažila se vysmeknout, nepomohlo to. Prostě to udělala,“ dodala Anna a přirovnává zažité násilí ke znásilnění.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Další negativní zkušenost má Anna s primářkou, která jí přišla podat epidural. Lékařka nerespektovala přání rodičky počkat, až přejde kontrakce. Po pěti vteřinách primářka přepnula do „paternalistického módu“ a začala Anně tykat. 

Ohradila jsem se, ať mi netyká, že jsem jen chtěla počkat, abych mohla rovně sedět. Už mi neřekla ani slovo, ani nashledanou, nic. Ten pocit, že takový člověk mi za okamžik bude bodat jehlu do páteře, byl hrozný. 

Stejně jako takřka všechny ženy, které se pro Refresher podělily o své zkušenosti, si ani Anna nemohla zvolit polohu, ve které chtěla rodit. Za jedinou možnou je chápána poloha v leže na zádech

V této – pro matku i dítě mnohdy velmi nevýhodné – poloze vzala najednou porodní asistentka do rukou nůžky a bez jakéhokoli varování, upozornění či konzultace chtěla Anně provést nástřih hráze, aby se rychleji zvětšil otvor pro dítě.

Já jsem křičela, že ne, že nesmí, že nedávám svolení. Ani nevím, jak se mi to v tu chvíli podařilo, ale všichni v místnosti stáli jako opaření. Tak jsem milostivě dostala ještě jednu šanci. Tlačila jsem tak, jako bych měla umřít a povedlo se mi to. Dítě se narodilo bez nástřihu a já nebyla ani roztržená.Tolik k nutnosti toho zákroku,“ řekla. 

Největší bolest je ovšem cítit z bezdůvodného oddělení dítěte od matky. „Seděla jsem na posteli a zakázala si usnout, myslela jsem, že přijdou za pět minut. Když mě probudili, byla už tma. A to je asi to nejhorší, co mi udělali. Poškodili tím synkův příchod na svět. Prvních několik hodin života ležel sám v nějaké škatuli. Proti mé vůli a mému výslovnému přání mi ho nedali a já mám doteď pocit obrovské viny,“ dodala Anna.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110441 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • ANNA: Poškodili synkův příchod na svět
  • LEA: Nikoho nezajímá, jak se cítí rodící žena
  • ALICE: Lež na zádech a na nic se neptej!
  • JANA: Žena jako „nepřizpůsobivý“ spratek
  • TEREZA: Kdyby mě nechali prostě a jednoduše rodit...
Domů
Sdílet
Diskuse