Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 19:27
Čas čtení 1:00

V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V některých amerických pobočkách McDonald's se porušoval zákon o dětské práci, provozovatelé dostali pokutu
Zdroj: Unsplash/Jurij Kenda/na voľné použitie

Více než sto nezletilých brigádníků pracovalo během školního týdne více než tři hodiny denně nebo více než osmnáct hodin týdně.

Americké ministerstvo práce v pondělí vydalo prohlášení, ve kterém uvedlo, že provozovatelé třinácti poboček McDonald's v Pittsburghu porušovali pracovní zákony určené k ochraně mladých zaměstnanců. Šetření ukázalo, že 101 nedospělých zaměstnanců pracovalo nadměrně dlouho. Provozovatelé poboček tak porušili zákon o dětské práci a musí zaplatit pokutu ve výši 57 332 dolarů, v přepočtu tedy více než jeden milion a tři sta tisíc korun.

Dlouhá pracovní doba a nevhodná práce

Šetření ministerstva ukázalo, že přes sto nezletilých brigádníků a brigádnic pracovalo v McDonald's během školního týdne více než tři hodiny denně nebo více než osmnáct hodin týdně. Kromě toho musely děti pracovat po 19. hodině večer během školního roku a po 21. hodině během letních prázdnin. I to je podle amerického zákona považováno za přestupek.

„Nadměrná pracovní doba může u mladistvých pracovníků ohrozit jejich bezpečnost, blaho a vzdělání,“uvedl oblastní ředitel odboru mezd John DuMont. Doplnil, že lidé, kteří zaměstnávají nezletilé, musí rozumět federálním zákonům o dětské práci a dodržovat je, jinak budou čelit nákladným důsledkům.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Právě to je nyní případ Johna a Kathleen Santonastassových, kteří zmiňované pobočky v Pittsburghu vlastní. Za porušování zákona nyní musí zaplatit pokutu více než padesát sedm tisíc dolarů. Problém se netýkal jen nezákonné delší pracovní doby. V jedné z poboček bylo šestnáctiletému mladíkovi dovoleno obsluhovat fritézu, která neměla zařízení pro automatické zvedání a spouštění košů.

Manželé Santonastassovi deníku Washington Post řekli, že problémy s plánováním řešili. „Svou roli místního zaměstnavatele bereme velmi vážně a litujeme jakýchkoli problémů s plánováním, ke kterým mohlo v našich restauracích dojít,“uvedli v prohlášení.

Domů
Sdílet
Diskuse