Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. prosince 2022 12:12
Čas čtení 1:30

V Evropě roste obliba růžového kokainu. Proč je nebezpečný?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Evropě roste obliba růžového kokainu. Proč je nebezpečný?
Zdroj: Policía Municipal de Madrid

Droga, která je směsí ketaminu, MDMA a růžového potravinářského barviva, se vyrábí v Kolumbii.

V Evropě v poslední době roste obliba drogy tusi vyráběné v Kolumbii. Látka je směsí ketaminu, MDMA a růžového potravinářského barviva, a přestože kokain neobsahuje, v médiích se pro ni vžilo označení růžový kokain. Policie tuto drogu stále častěji zabavuje ve Španělsku, ale i dalších částech Evropy. 

Obliba drogy v posledních třech letech raketově vzrostla

V Kolumbii se podle serveru Vice droga objevila už v roce 2010. Voní po jahodách a nese oficiální jméno tusi, protože obsahuje psychedelickou látku 2CB. Policie ji ale označuje jako růžový kokain, přestože s kokainem nemá nic společného. Forenzní testy ukázaly, že nejčastěji obsahuje různé poměry ketaminu a MDMA doplněné o kofein nebo pervitin. Kvůli růžové barvě dealeři drogu prodávají dráž než klasický kokain. V Kolumbii je populární mezi mladými drogovými dealery, v zemi jde dokonce o pátou nejoblíbenější drogu. 

Španělsko je zemí s nejužší vazbou na kolumbijský drogový svět, podle médií tak bylo jen otázkou času, kdy se tusi v zemi objeví. V minulých dnech španělská policie oznámila, že dopadla sedm členů gangu, který se měl podílet na distribuci tusi v Madridu a Malaze. Našlo se u nich osm kilogramů této látky.

14. prosince 2022 8:30 Čas čtení 6:00 Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu

Už v srpnu letošního roku našla policie třináct kilogramů této drogy na Ibize. Zatím jde o dosud největší nález v Evropě. Tusi bylo ve Španělsku evidováno poprvé už v roce 2011, za poslední tři roky ale jeho obliba skokově vzrostla. A to nejen ve Španělsku, ale i dalších evropských městech. Podle zprávy OSN o drogách a nárůstu nelegálního obchodu se droga objevila také na hudebním festivalu ve Velké Británii a také v Rakousku nebo Švýcarsku.

Španělská nevládní organizace Energy Control letos provedla průzkum mezi rekreačními uživateli drog. Ukázal, že drogu tusi za posledních dvanáct měsíců vyzkoušel každý pátý člověk. Rostoucí obliba tusi dokazuje výraznou změnu v celosvětovém obchodu s drogami.

Od rostlinných drog, jako je konopí, kokain nebo heroin, se uživatelé přesouvají k syntetickým drogám z laboratoří. Jejich výroba je levnější, jejich účinky jsou ale méně předvídatelné a jejich užívání mnohem častěji vede k úmrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse