Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
12. prosince 2022 18:38
Čas čtení 0:49

Plyn a krize: EU bude mít příští rok potíže, varuje Mezinárodní agentura pro energii

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Plyn a krize: EU bude mít příští rok potíže, varuje Mezinárodní agentura pro energii
Zdroj: Pixabay/SD-pictures

Evropské unii může chybět 27 miliard kubických metrů plynu. Vyplývá to z výpočtů Mezinárodní agentury pro energii.

Plynu na nynější období je v Evropské unii dostatek. Pokud ale Rusko současné nízké dodávky sníží ještě výrazněji, v příštím roce lze v EU očekávat nedostatek suroviny. Uvedla to v pondělí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Evropské unii tak může podle IEA chybět 27 miliard kubických metrů suroviny. Na informaci agentury Reuters upozornila agentura TASR.


S podobným varováním pro příští rok přišla koncem minulého týdne švýcarská společnost Trafigura, jeden z největších obchodníků s komoditami na světě. Podle ní to bude muset Evropa řešit dovozem zkapalněného zemního plynu LNG. Poptávku po plynu ovlivňuje také Čína.

25. listopadu 2022 20:47 Čas čtení 1:30 Elektrárny v Českém Krumlově a Kolíně údajně čelí likvidaci. Důvodem je zastropování výkupních cen Elektrárny v Českém Krumlově a Kolíně údajně čelí likvidaci. Důvodem je zastropování výkupních cen

Evropa se přitom snaží léčit od závislosti na ruském plynu minimálně půl roku. A to tím, že hledá alternativní zdroje energie. Jak ale poznamenal Michal Šnobr, odborník na energetiku a minoritní akcionář společnosti ČEZ, LNG je drahý a chybí terminály ke zkapalnění surovin. Problém je i s přepravou plynu po pevnině.

„Vše závisí na co nejrychlejším dobudování plynové infrastruktury bez závislosti na Rusku. Toto jsme zásadně v EU, hlavně kvůli postoji Německa a Rakouska, zanedbali,“míní Šnobr. „Je to úkol na roky. Například polský terminál ve Svinoústí s kapacitou pěti miliard kubíků ročně se stavěl 4,5 roku,“ dodává Šnobr. O tom, co se vlastně děje s cenami energií, jsme tě informovali v našem přehledu.

Zpět
Sdílet
Diskuse