Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 14:40
Čas čtení 1:35

Senátorka Zwyrtek Hamplová sdílela dezinformaci o odpojování elektroměrů. ČEZ zvažuje právní kroky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Senátorka Zwyrtek Hamplová sdílela dezinformaci o odpojování elektroměrů. ČEZ zvažuje právní kroky
Zdroj: Senát České republiky

Společnost ČEZ zvažuje podle mluvčí právní kroky.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na svém facebookovém profilu sdílela příspěvek bloggera, podle kterého zaměstnanci energetické firmy ČEZ na jižní Moravě už měsíc odpojují domácnostem elektroměry. Politička dodala, že se v tomto směru chce obrátit na jiné politiky a záležitost řešit. Firma ČEZ ale vše označila za lež a zvažuje právní kroky.

ČEZ na jižní Moravě distribuční síť nespravuje

„Nejhorší jsou prý ty brečící matky, které ho prosí, aby ještě deset minut počkal, že ještě rychle alespoň dovaří poslední oběd. Nebo babičky, které se ho ptají, co mají dál dělat,“ popsal mimo jiné blogger údajnou historku bývalého kolegy, nyní zaměstnance ČEZ, který měl za odpojování elektroměrů dostat od firmy šedesát tisíc korun jako odměnu. Příspěvek sdílela v neděli i Zwyrtek Hamplová.

„Obrátila jsem se dnes na ministry, aby prověřili stavy odpojování elektřiny domácnostem, a potvrdí-li se nárůst, aby ihned zakročili. Nelze přenášet dopady cen, které jsou dílem této vlády, na ty nejslabší. Kolegy z parlamentu žádám o podporu,“ doplnila senátorka ve vlastním statusu.

Jana Zwyrtek Hamplová
Zdroj: Facebook/Jana Zwyrtek Hamplová

Jenže status o odpojování elektroměrů, který napsal Daniel Sterzik pod pseudonymem Vidlákovy kydy, se nezakládá na pravdě. ČEZ totiž na jižní Moravě distribuční síť nespravuje. „Spravuje ji společnost EG.D (dříve EO.N). To, že někteří lidé i na jižní Moravě mohou mít elektřinu u ČEZ, na tom samozřejmě nic nemění. ČEZ je tam v roli pouze obchodníka, který však EG.D platí za distribuci. Pokud by tedy i zákazník ČEZ neplatil, přijdou ho odpojit lidé z EG.D,“vysvětlil Jan Cemper z webu Manipulátoři.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Ohradila se i samotná společnost ČEZ. „ČEZ Distribuce na území jižní Moravy nepůsobí, a není tedy možné, aby tam naši pracovníci odpojovali elektroměry. Na jižní Moravě, potažmo v Brně, jsme tak neodpojili ani jeden elektroměr,“řekla Právu mluvčí ČEZ Barbora Peterová. Doplnila, že se tedy jedná o lež a společnost zvažuje právní kroky.

ČEZ prý neregistruje ani větší počet neplatičů a počet odpojení je nižší než před rokem. „Pokud máme telefonický kontakt, tak mu voláme. Proces odpojování je dán legislativou, ale vždy se snažíme jít nad rámec toho, co musíme v rámci zákona, a vždy se snažíme vyjít zákazníkovi vstříc. Odpojení je pro nás až tou nejzazší možností,“ dodala Peterová.

Zwyrtek Hamplovou poprosil o reakci server Aktuálně. Senátorka uvedla, že je v pracovní neschopnosti a podnět podala proto, aby se vše prověřilo. „Jde o vážnou věc, kterou jsem nechtěla nechat bez povšimnutí. Podle zjištěných informací pak bude nebo nebude nutné udělat patřičné kroky,“napsala.

Domů
Sdílet
Diskuse