Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. prosince 2022 18:45
Čas čtení 1:19

Bez domova jsou v Česku i děti. Takto můžeš pomoci lidem, které čeká krutá zima

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bez domova jsou v Česku i děti. Takto můžeš pomoci lidem, které čeká krutá zima
Zdroj: Unsplash/Clay LeConey

Přispět můžeš nejen finančně, ale třeba starým oblečením, které už nepotřebuješ.

Aktuální předpověď počasí hlásí teploty sahající hluboko pod bod mrazu a husté sněžení. Zatímco milovníci zimního počasí jásají, pro lidi bez domova může být situace kritická. A v Česku žije lidí na ulici mnoho, je mezi nimi i výrazné procento nezletilých. Snaží se jim pomoci neziskové organizace, zapojit se můžeš i ty.

Data: Téměř 24 tisíc lidí je v Česku bez domova, z toho 2600 dětí

Jeden z posledních průzkumů o lidech bez domova provedlo v roce 2019 Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle něj se v Česku vyskytuje celkem zhruba 23 830 osob bez domova, z toho 2600 dětí. Nejvíce jich žije v Moravskoslezském kraji a Praze. Mezi osobami bez domova výrazně převažují muži – 8 z 10 osob přespávajících venku a v noclehárnách jsou právě muži. V azylových domech je podíl žen vyšší, žije v nich 38 % žen, 30 % mužů a 32 % dětí.

Zhruba polovina sčítaných osob bez domova žije venku či využívá přechodné
nízkoprahové noclehárny pro osoby bez přístřeší. Kategorie venku zahrnuje osoby žijící na ulici nebo ve veřejném prostoru bez příbytku, například ve stanech, autech, vagónech, podmostích, squatech, cizích zahradních chatkách, garážích či sklepech. Druhá část lidí využívá sociální a ubytovací služby a pobývá v azylových domech nebo obecních ubytovnách pro osoby bez přístřeší.

Lidem bez domova můžeš pomoci přečkat kurtou zimu i ty. Česká asociace streetwork přišla s několika konkrétními tipy, jak se zapojit. Nejjednodušší cestou je samozřejmě finanční pomoc. Jestli se ale bojíš darovat peníze přímo člověku bez domova, můžeš finančně podpořit některou z organizací, které lidem bez domova pomáhají. Patří mezi ně třeba Centrum sociálních služeb Praha, Armáda spásy nebo Nový prostor. Další, které fungují po celém Česku, najdeš na této Mapě pomoci.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podpořit můžeš i přímo konkrétní službu, jako je jídlo nebo nocleh. Skvělou možností, jak pomoci, je probrat skříň a poslat dál své oblečení. Darovat můžeš nejen oblečení, ale třeba deky, přikrývky nebo spacák. Pomáhající organizace žádají o pomoc také lidi s povoláním, které může být pro lidi bez domova užitečné, třeba lékaře nebo právníky. 

Domů
Sdílet
Diskuse