Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
14. prosince 2022 8:02
Čas čtení 1:04

Státy USA s omezeným přístupem k interrupcím evidují vyšší úmrtnost dětí a matek, vyplývá ze zprávy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Státy USA s omezeným přístupem k interrupcím evidují vyšší úmrtnost dětí a matek, vyplývá ze zprávy
Zdroj: Reuters/Evelyn Hockstein

Úmrtnost matek v amerických státech, které omezily právo na interrupci, byla až o 62 % vyšší než ve státech, kde byly snadněji dostupné.

Nový výzkum zveřejněný na webu nezávislé organizace The Commonwealth Fund ukazuje na souvislost mezi restriktivnější interrupční politikou a vyšší úmrtností matek a dětí. Z výsledků studie vyplývá, že omezení interrupcí je spojeno s horší dostupností zdravotní péče pro těhotné a kojence, což následně zvyšuje riziko negativních následků, jako jsou psychické problémy a úmrtí.

Státy USA, které interrupční práva omezily, evidují podle zprávy o 62 % vyšší úmrtnost matek než státy, kde byly interrupce snadněji dostupné. Kojenecká úmrtnost byla v těchto státech vyšší u dětí všech národností. Rozdíly mohou být do budoucna prohloubeny i kvůli červnovému zrušení rozsudku Roe vs. Wade.

Někteří lidé mají rizikovější postavení

Rizikovější postavení mají především marginalizované skupiny lidí, nepojištění a lidé s nízkými příjmy. „K tomu všemu se ještě přidávají rozdíly v dostupnosti interrupčních služeb a služeb reprodukčního zdraví v jednotlivých státech. Už tak máme roztříštěný systém,“ uvedla pro server NBC News, který na studii upozornil, viceprezidentka pro prosazování rovnosti v oblasti zdraví v Commonwealth Fund Laurie Zephyrin.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Ve státech s přísnější interrupční politikou jsou v průměru o 15 % častější také perinatální úmrtí (období před porodem nebo krátce po něm). Tyto státy měly také vyšší míru novorozenecké úmrtnosti v prvních 27 dnech života (4,05 úmrtí oproti 3,23 úmrtí na 1 000 narozených), stejně jako vyšší míru úmrtnosti mezi 28. a 365. dnem po narození, přičemž úmrtnost v prvním roce života byla u černošských novorozenců nejméně dvakrát vyšší než u ostatních skupin.

Je důležité podotknout, že studie odhaluje korelaci, nikoliv přímou příčinnou souvislost. Na rozdílech v jednotlivých státech se pravděpodobně podílejí i další faktory než jen interrupční politika.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Zpět
Sdílet
Diskuse