Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. prosince 2022 16:49
Čas čtení 1:16

Polsko údajně podpoří balík pomoci Ukrajině. Původně se snažilo „vydírat“ kvůli firemní dani (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko údajně podpoří balík pomoci Ukrajině. Původně se snažilo „vydírat“ kvůli firemní dani (Aktualizováno)
Zdroj: Getty Images

Schválení firemní daně by podle Polska znamenalo pokus o vydírání. Jiní diplomati EU ale tvrdí, že jednání Polska je urážlivé.

Polsko ve středu večer odmítlo podpořit dohodu o poskytnutí půjčky Evropské unie pro Ukrajinu ve výši 18 miliard eur (asi 440 miliard korun). Blokovalo tím nesouhlas s globální firemní daní, na které se už dříve země EU dohodly. Čtyři diplomaté EU to uvedli pro server Politico. České předsednictví EU nakonec prodloužilo lhůtu ke schválení balíčku ze středy na čtvrtek.

Aktualizováno v 17:29
Jak ale Radiožurnálu ve čtvrtek potvrdily vysoce postavené zdroje, Polsko nakonec tento balík legislativy podpoří. „Předběžně si vyjednalo úpravu v reformě korporátní daně, se kterou české předsednictví půjčky spojilo,“ informoval na Twitteru Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu. 

Polsko se ke zmíněné firemní dani stavělo odmítavě už na jaře. Poté však komise plán podpořila a návrh daně během podzimu vetovalo pouze Maďarsko. Nyní však Polsko opět změnilo stanovisko. „Spojení pomoci Ukrajině s tak vzdáleným a zcela odlišným tématem, jako je firemní daň, není nutné, je to omyl a pokus o vydírání,“ prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle něj by se EU neměla k dani přihlásit dříve, než bude jasné, zda se ke globálnímu systému připojí všechny země včetně klíčových Spojených států. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jeden z unijních diplomatů pro Politico připustil, že se Polsko vrátilo k tomu, co tvrdilo dříve. „A my jsme tam, kde jsme byli s Maďarskem,“ řekl. „Je to jako urážlivý vztah: stále slibují, že to příště bude jiné, ale hluboko uvnitř víme, že se budeme znovu a znovu zraňovat,“ řekl další diplomat EU. 

Součástí balíčku jsou čtyři složky – podpora pro Ukrajinu, plán výdajů Maďarska v rámci fondu EU na obnovu po pandemii, rozhodnutí o zmrazení finančních prostředků ve výši 6,3 miliardy eur (v přepočtu 153 miliard korun) pro Budapešť a daňová reforma.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse