Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. prosince 2022 11:37
Čas čtení 1:20

Konec šampionátu v Kataru doprovází kontroverze: Messi v arabském kabátu a zatčení Pussy Riot

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec šampionátu v Kataru doprovází kontroverze: Messi v arabském kabátu a zatčení Pussy Riot
Zdroj: Mike Egerton/PA Images/Profimedia

Kontroverzní fotbalové mistrovství světa v Kataru skončilo v neděli grandiózním finále Argentiny s Francií. Ani konci šampionátu se nevyhnula kontroverze. Lionel Messi například přebíral trofej v arabském bishtu, ruská kapela Pussy Riot byla zase zatčena.

Svět již zná fotbalové mistry světa na další čtyři roky. Konec jednoho z nejkontroverznějších fotbalových šampionátů poslední doby v Kataru ovládl celek Argentiny. Finále s Francií bylo samo o sobě jedním z nejsledovanějších zápasů, během něhož došlo i k několika kontroverzním momentům.

Kapitán Jihoameričanů Lionel Messi přebíral trofej pro vítěze v arabském kabátu, před vkročením na hřiště měly být zadrženy členky Pussy Riot.

18. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 6:09 Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot Historie sere na to, co cítíme. Protest není jednoduchý a budete trpět, říkají Pussy Riot

Messimu i celé Argentině se po šestatřiceti letech splnil sen poté, co v neděli porazili obhájce světového titulu z Francie. Kontroverzi nicméně vzbudilo samotné předávání trofeje, kterou Argentinec zvedl v tradičním arabském kabátě, jemuž se říká bisht.

Tento kabát, jenž je v arabských zemích tradiční již stovky let, totiž zakryl většinu Messiho dresu včetně znaku fotbalové reprezentace, a to dokonce i při ikonickém zdvihu poháru. Jak píše The Guardian, arabský svět toto „gesto“ ocenil a přijal jej jako výraz respektu k pořádající zemi, naopak sportovní experti jej zase úplně s pochopením nepřijali.

Ohradil se například bývalý argentinský obránce Pablo Zabaleta, podle kterého „nebyl žádný důvod takto trofej převzít“. Podobného názoru byl i korespondent BBC a taktéž bývalý fotbalista Gary Lineker. Podle jeho vyjádření byla „hanba, že byl zakryt dres“ v tak „speciální moment“.

Zatčení Pussy Riot

Druhý kontroverzní moment měl přijít přímo během zápasu a měli se o něj postarat aktivisté za lidská práva. Skupina Pussy Riot se totiž chystala vniknout na hřiště Lusail u argentinské střídačky. Nakonec jim ale bylo ve vběhnutí zabráněno, informoval Die Welt.

Téma protestu vzešlo z berlínské charitativní organizace Cinema for Peace, podle níž chtěla skupina protestovat proti válce na Ukrajině, uvěznění ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného a útlaku žen v Íránu. Letos se již objevila na tribunách v tričkách „Woman, love, freedom“ na podporu íránských protestů.

18. prosince 2022 18:59 Čas čtení 1:20 Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách Obrovské drama! Argentinci jsou mistry světa, finále proti Francii vyhráli po penaltách

Podobnou akci provedla skupina ruských aktivistek a aktivistů před čtyřmi lety v Rusku, kde na hřiště vnikli tři ženy a muž. Všichni byli zatčeni a zadrženi na jedné z moskevských policejních stanic. Tehdy se protestovalo proti uvěznění politických vězňů, nezákonnému zadržování lidí na politických shromážděních a za povolení politické soutěže v Rusku.

Domů
Sdílet
Diskuse